La Fundació FAES, presidida per José María Aznar, avala l’acord entre el PP i el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial i, alhora, reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial. En un comunicat difós aquest dimecres a primera hora, subratlla que el pacte “no s’ha conformat amb promeses abstractes” i “ha evitat la consumació d’una presa de control amb la qual amenaçava el govern espanyol, amagant amb rebaixar les majories reforçades que són preceptives en el nomenament de vocals”. “De la lectura de l’acord no es desprèn cap abdicació de plantejaments irrenunciables per part del PP, al contrari: ha aconseguit veure’ls plasmats en el compromís de promulgar una Llei Orgànica que els incorpori, fent-los obligatoris”, afegeix. Una renovació que era “peremptòria” després de més de cinc anys de “pròrroga” que havien abocat la Justícia a la “vora del col·lapse”.
Un dels punts als quals dona més valor és la necessitat que els nomenaments al si del CGPJ requereixin tres cinquenes parts. Aquesta disposició “garanteix que els actors hagin de consensuar”, cosa que “contradiu les temptatives de l’esquerra per imposar-se, rebaixant les majories per fer-ne valer el rodet de la meitat més un” i camina en la “direcció” d’acabar amb el “sistema de «quotes» que compromet la imatge del Poder Judicial i mediatitza la seva independència”. Per a la fundació liderada per l’expresident espanyol, l’aliança entre populars i socialistes és un “programa de regeneració institucional dissenyat, literalment, pel líder de l’oposició” i s’erigeix en “l’acord de més importància política” de la legislatura.
Això sí, la Fundació FAES també alerta sobre els pròxims passos. “Toca ser vigilants per fer complir el compromès”, adverteix, i assenyala que, en una negociació que “està europeïtzada”, a partir d’ara “no serà tan fàcil trampejar cap de les clàusules que acaben de firmar-se”. Finalment, el comunicat posa en relleu que, amb el temps, ha quedat acreditat que totes les vegades que el PP ha negat les “ofertes embolicades en amenaces” del PSOE, que li ha retret insistentment que estava “incomplint la Constitució”, els populars “estaven defensant” la Carta Magna. “El PP ha fet bé resistint les pressions per acceptar trágalas que comprometessin la transparència i l’enfortiment de la independència judicial”, rebla.
Les garanties que subratlla la FAES
En el seu comunicat, la Fundació FAES reivindica les “garanties obtingudes en la negociació”. I llista els elements que considera més remarcables de l’aliança entre el PP i el PSOE. En primer lloc, “queda en mans dels vocals del Consell l’elecció del seu president”. En segon lloc, s’aprovarà el “vet” d’accés al càrrec de vocal del CGPJ i de fiscal general de l’Estat als qui hagin ostentat qualsevol càrrec polític en els últims cinc anys: “No podrà repetir-se l’actual espectacle d’una Fiscalia General feta apèndix visible de l’Executiu”.
En tercer lloc, “s’amplia, de quinze a vint anys, l’antiguitat per poder ser designat magistrat del Tribunal Suprem” i tots els nomenaments discrecionals del Consell “hauran de ser adoptats per majoria reforçada”. En quart lloc, els nous vocals del CGPJ hauran de presentar una “proposta de reforma que determini la participació directa de jutges i magistrats en l’elecció dels dotze vocals de procedència judicial” per “adequar el sistema d’elecció de vocals als estàndards europeus”. Finalment, el Senat nomenarà José María Macías magistrat del Tribunal Constitucional.