José María Aznar s’oposa frontalment a la possibilitat que el govern espanyol reconegui un finançament singular per a Catalunya. “Amb el finançament singular i la condonació del deute, milions d’espanyols pagarem el cop d’estat i finançarem la irresponsabilitat administrativa dels governants separatistes catalans”, ha verbalitzat l’expresident espanyol. Durant la inauguració de la quarta jornada del cicle "Claves de nuestro tiempo", Aznar ha catalogat els successius governs independentistes de “malgastadors” i de “totalment incompetents administrativament”, ha criticat el “desmuntatge constitucional” que considera que està duent a terme Pedro Sánchez i ha reprovat que la llei d’amnistia “fa innocents els culpables i fa culpables els innocents”. A més, el president de la Fundació FAES, i unes de les veus encara amb ascendència al PP, ha censurat que Junts per Catalunya anunciés la setmana passada que no acceptarà cap llei del govern espanyol que no respecti les competències de Catalunya i ha qüestionat que s’estableixi “una clàusula catalana per donar als colpistes la possibilitat de dir si donen el passi o no a qualsevol norma que es presenti al Congrés”. Aznar també ha disparat contra el PSOE. L’ha titllat de “sucursal del Partit Socialista de Catalunya” i ha assegurat que la formació liderada per Salvador Illa és “l’única que condiciona la política” del PSOE, un partit que “ha deixat de ser un partit constitucional i un partit nacional”.

 

Les paraules de José María Aznar arriben l’endemà que Pedro Sánchez verbalitzés que un finançament singular per a Catalunya és factible” i recordés que el PSOE ho va acordar amb ERC per a la seva investidura. El president espanyol considera que “és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic des del pla multilateral i alhora articular un finançament singular per a un territori tan important com Catalunya”. Just el dissabte, Salvador Illa es va expressar en termes semblants i va assegurar que la Moncloa té la “voluntat” d’escoltar per donar una resposta a la singularitat de Catalunya i a la pluralitat d’Espanya”. “Catalunya no pot ser la tercera a aportar recursos i la catorzena a rebre’n, això no és just. No és cap privilegi el que demanem, és una qüestió de justícia”, va reblar durant l’Assemblea de Federació del PSC del Baix Llobregat.

Poca estona abans, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, havia advertit els socialistes que “si Pedro Sánchez no és capaç de moure fitxa, serà molt difícil” que ERC pugui donar suport a Illa. Els republicans fa dies que han situat el finançament singular com a condició imprescindible per investir el candidat del PSC. Des de Junts, Carles Puigdemont ha reprovat el gir discursiu de Sánchez i Illa i ha titllat l’aposta dels socialistes de “xantatge” i “escandalosa”. “El finançament que els catalans mereixem depèn de si el candidat del seu partit és investit president? Tota la injustícia que patim, tots els diners que se’n van, tota la falta d’execució pressupostària que tenim fins ara es deu al fet que el seu partit no presideix la Generalitat?”, ha preguntat a Pedro Sánchez a través de Twitter.

Aznar reclama als espanyols que siguin “agents actius” per “evitar la destrucció” de l’estat de dret

Tornant a José María Aznar, preguntat per la independència judicial i la llibertat de premsa, l’expresident espanyol ha afirmat que, tot i que a Espanya “encara funciona l’estat de dret”, cada dia “es fa alguna cosa per danyar-lo” quan “es mira els jutges, es mira els mitjans de comunicació o actuen la Fiscalia o altres institucions”. En aquest context, ha citat unes paraules d’Antonio Maura, president espanyol a inicis del segle XX, per subratllar que el “destí d’Espanya” depèn que “l’energia cívica dels espanyols funcioni” i ha fet una exhortació directa als ciutadans perquè passin de ser “espectadors a agents actius” per “evitar la destrucció del sistema constitucional, l’estat de dret i la llibertat d’informació”. L’expresident espanyol ha demanat a la ciutadania que es mobilitzi davant una “coalició d’ultraesquerra que vol d’acabar amb l’ordre constitucional i amb la continuïtat històrica d’Espanya”.

Aquestes declaracions recorden les que va fer el 2 de novembre, quan s’estaven resolent les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez i pocs dies abans que el PSOE registrés la llei d’amnistia en el Congrés. “Qui pugui parlar que parli, qui pugui fer que faci, qui pugui aportar que aporti, qui pugui moure’s que es mogui”, va dir al costat del president del PP, Alberto Núñez Feijóo. I va alertar que Pedro Sánchez buscava un “canvi del règim constitucional a Espanya” i posava la Constitució i l’estat de dret “al servei dels que volen trencar-la”, cosa que, a parer seu, el convertia en “un risc i un perill per a la democràcia espanyola”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!