L'expresident del govern espanyol i del Partit Popular José María Aznar ha manifestat aquest dijous, en relació amb la nova Llei d'Educació, la Lomloe, que intentar "exterminar el castellà a Catalunya i País Basc és una ximpleria".
En declaracions a Canal Sur Televisión (CSTV), recollides per Europa Press, ha manifestat sobre la també anomenada Llei Celaá que no entén que els pares no puguin escollir l'educació dels seus fills, però la ministra d'educació "sí". "Que els pares puguin elegir l'educació dels seus fills és un principi bàsic de llibertat", ha sentenciat.
"Hem perdut el nord"
Respecte a l'eliminació del castellà com a llengua vehicular a Catalunya o País Basc, Aznar ha dit que si una una cosa així es fes en països com França o el Regne Unit, pensaríem que han perdut el "nord", que és precisament "el que està passant aquí".
Ha volgut deixar clar que el castellà és la llengua vehicular a Catalunya i el País Basc perquè és l'idioma de tot el territori d'Espanya. Segons la seva opinió, amb la nova Llei Educativa, tant respecte al castellà com al fet que els pares "no tinguin dret" a triar l'educació dels seus fills, és un "atemptat molt greu a les llibertats". "Té una explicació clara. Anem a un sistema de destrucció del que tenim", ha sentenciat.
La nova llei
La nova Llei educativa que substitueix la Llei Wert reforça el caràcter educatiu del cicle infantil de 0-3 anys i estableix tres cicles de dos cursos cadascun a l'educació primària. A més, fa desaparèixer la divisió que feia la LOMCE entre assignatures troncals, específiques i de lliure configuració a Primària i Secundària: tornen les matèries obligatòries i optatives.
La LOMLOE també elimina l'obligació de cursar una matèria alternativa a l'assignatura de religió, que ja no tindrà pes a la nota mitjana per a beques i accés a la universitat. Introdueix l'educació en valors cívics i ètics a Primària i Secundària. Les comunitats amb llengua pròpia podran dissenyar el 45% del currículum.
A més, la llei fixa que la repetició de curs passa a ser un recurs excepcional, i recupera també les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Introdueix la Filosofia com a matèria obligatòria i elimina les revàlides al final d'etapa.
A més la llei conté un altre apartat pactat entre PSOE, Podem i ERC que estableix que les escoles concertades no podran separar els alumnes per sexe.