José María Aznar ha tornat aquest dilluns a atacar l’independentisme i Pedro Sánchez. En la seva opinió, el finançament singular que els socialistes han pactat amb Esquerra Republicana a canvi de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat és un “privilegi fiscal” per als catalans. És l’enèsima demostració, a parer seu, que la Moncloa “és una delegació madrilenya del secessionisme”. “Un cop acabat el cicle de la impunitat amb l’amnistia, mantenen Pedro Sánchez al govern per poder rematar la feina”, ha manifestat l’expresident del govern espanyol. Ha pronunciat aquestes paraules en la inauguració del Campus FAES 2024; en un col·loqui amb l’eurodiputat del PP Javier Zarzalejos i l’exassessor de seguretat dels Estats Units John Bolton.

Segons l’exlíder del PP, un pacte de finançament singular per a Catalunya representa “amenaçar greument el pacte constitucional i el model d’estat autonòmic”, una mesura que “faria mutar el règim autonòmic i els equilibris de la solidaritat financera” a l’estat espanyol. “No és una polèmica regional, sinó un problema que toca l’os constitucional”, ha manifestat l’expresident espanyol en el seu discurs inaugural en un hotel del centre de Madrid. José María Aznar ha recriminat al PSOE que ara hagi “posat en joc la igualtat davant la llei, així com la cohesió política, econòmica i social”. “Totes aquestes coses són impossibles de negociar bilateralment, i menys en una sala a les fosques”, ha assenyalat en referència a la ronda de reunions amb presidents autonòmics al palau de la Moncloa que ja ha començat a celebrar el líder socialista.

Qui va governar Espanya entre els anys 1996 i 2004 també ha carregat contra unes declaracions pronunciades per Pedro Sánchez fa un parell de setmanes, quan en el comitè federal del PSOE va obrir-se a governar “amb el concurs del legislatiu o sense”. “És un president disposat a governar al marge del Congrés dels Diputats”, ha lamentat Aznar, que ha demanat “no normalitzar l’eutanàsia” que pateix el parlament espanyol. Ho ha titllat tot plegat “d’humor negre”, i ha opinat que Pedro Sánchez ja està acostumat durant tot el seu mandat a “governar d'esquena” a la cambra baixa.

El cas, però, és que dies després Pedro Sánchez va recular. Les seves paraules en aquell conclave socialista havien generat molta polèmica i les va corregir en una reunió al Congrés amb diputats, senadors i europarlamentaris del PSOE. Va demanar als seus companys de partit que s’obrin a les “idees i necessitats” dels seus socis parlamentaris. Ho deia després de manifestar la seva voluntat d’esgotar els tres anys de legislatura restants; un cop s’ha fet més que evident la seva feblesa parlamentària: el govern espanyol pateix constantment patacades a la cambra baixa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!