La plana major de la dreta espanyolista a Catalunya s’ha reunit aquest dijous a Barcelona per una ocasió especial: escoltar José María Aznar en l’entrega del premi FAES, la fundació que dirigeix, a la Llibertat a Josep Piqué a títol pòstum. L’ha atorgat en un acte al Palau Macaya un any després de la mort de Josep Piqué a la seva vídua, la periodista Gloria Lomana. Amb tot, aquest premi a qui va ser ministre i portaveu dels governs d’Aznar i després president del PP català, ha estat el pretext perfecte per parlar sobre Catalunya —cosa que fa pràcticament cada dia— des de Catalunya.
Un pacte per desinflar l’independentisme
L’exlíder del PP ha parlat del present, amb el govern espanyol de Pedro Sánchez depenent del suport dels dos partits independentistes al Congrés per mantenir-se a la Moncloa i de la possibilitat que s’obri ara amb l’amnistia una nova etapa del procés. Però també del passat. Concretament, del Pacte del Majestic, que va signar el 1996 amb Convergència i Unió per arribar a la presidència del govern espanyol. Aznar s’ha mostrat orgullós des de la capital catalana d’aquell acord, que, ha recordat, va ser públic i on el mateix Piqué (que encara no era militant del PP) hi va tenir un paper important: “En ell no hi va haver cap rastre de supressions a la carta de tipus delictius, indults, amnisties o finançaments negociats unilateralment. No va ser un xantatge passat a net ni una carta feudal per intercanviar investidura per impunitat i privilegi”, ha tret pit Aznar, que ha volgut deixar clar que no hi ha cap semblança entre l’acord signat amb Jordi Pujol i els que enviats de Sánchez van signar a Brussel·les i Barcelona el passat mes de novembre.
A banda d’aclarir que en aquell pacte no es van transferir competències en educació, responent així a aquells que a la dreta del PP asseguren, segons el popular, que “els que critiquen l’acord amb els nacionalistes van fer el mateix quan els va convenir”, Aznar ha assegurat que el Pacte del Majestic va suposar un cop per a l’independentisme a Catalunya: “Els espanyols ens van donar majoria absoluta quatre anys després i els índexs de sentiment secessionista tocaven terra”, ha presumit.
“El procés va acabar amb CIU, trenca ERC i podria trencar el PSOE”
Aznar no només ha mirat al passat, sinó també al futur. Davant dels líders del PP català (a primera fila hi havia Dolors Montserrat, Alejandro Fernández i Daniel Sirera, mentre que Anna Grau, que recentment s’ha donat de baixa de Cs, ha seguit l’acte dreta en un lateral) ha augurat quin és el futur que espera a Catalunya i al conjunt de l'Estat si després de l’amnistia s’inicia una nova fase del procés.
I segons Aznar, aquest futur no és cap altre que la desaparició del PSOE: “Jugar a la carta de la desintegració d’Espanya és una pèrdua de temps. Abans que Espanya, es trencaran aquells que dediquin esforços a intentar dislocar-la”, s’ha atrevit a augurar. Anant més enllà, ha assegurat que va ser el procés allò que va acabar amb CiU, ara està “trencant ERC”, demostrant el seu coneixement sobre la crisi que pateix el partit, i que, per tant, un nou procés podria trencar el PSOE en el conjunt d’Espanya. Durant el discurs també ha furgat en la ferida de la divisió independentista: "La sedició es menja els seus fills", ha exclamat, vanagloriant-se que si la intenció de l'independentisme era trencar Espanya, només han aconseguit "dividir Catalunya".
Piqué, contrari al recurs contra l'Estatut
Si el discurs d'Aznar ha estat més polític, el de la vídua de Piqué, Gloria Lomana, ha tingut un marcat to sentimental i la periodista no ha pogut evitar emocionar-se recordant la figura de l'exministre. Amb tot, hi ha hagut espais per a les anècdotes: ha volgut demostrar fins a quin punt Piqué era un home lleial al seu partit explicant que tot i que va morir a principis d'abril del 2023, aquell mes va deixar la quota pagada. Lomana ha rememorat que anys abans que comencés el procés independentista, Piqué ja patia, segons ella, els efectes de la divisió entre la societat catalana: eren de visita a Monells, un poble de l'Empordà, on el polític la va portar de visita perquè conegués Catalunya, i van haver de marxar corrents "per uns violents i no tolerants", ha explicat.
Amb tot, també ha recordat que encara que de les seves propostes per reformar l'Estatut no en van "acceptar ni una coma" en "el temps del Tinell", Piqué es va negar a presentar un recurs d'inconstitucionalitat al text, com va acabar fent el seu partit: "Es va quedar sol, la seva aposta per la concòrdia va ser la penitència", ha resolt.