L'expresident del govern espanyol José María Aznar considera que la situació de presó preventiva s'ha de resoldre en alguns casos "d'una manera fàcil, humanitària i compassiva" amb independència de les decisions judicials, perquè, segons les seves paraules, l'estat de dret i la justícia "no són incompatibles ni amb la compassió ni amb cert sentit humanitari".

Ara bé, a qui es referia Aznar amb aquestes paraules? Doncs, encara que podria semblar-ho, l'expresident espanyol no es referia als presos polítics catalans, sinó a un expresident de la Generalitat... Valenciana, Eduardo Zaplana.

En declaracions ahir en la clausura del tercer Fòrum Idees FAES sobre reforma fiscal i finançament autonòmic, que es va fer a València, Aznar es va considerar en l'"obligació" de parlar de la situació de Zaplana, en presó preventiva des de fa sis mesos per l'operació Erial.

La justícia "no és incompatible amb la compassió"

Així, va afirmar que l'expresident valencià pateix leucèmia "amb risc clar de mort" i que, amb independència de les decisions judicials, "que es respecten", i amb independència dels fets penals, que es jutjaran "si alguna vegada" s'aixeca el secret de sumari, l'estat de dret i la justícia "no són incompatibles ni amb la compassió ni amb cert sentit humanitari".

La petició d'un tracte "fàcil, humanitari i compassiu" va ser rebuda amb aplaudiments del públic.