Noves declaracions polèmiques de l’expresident del govern d’Espanya entre 1996 i el 2004, José María Aznarcontra el govern de Pedro Sánchez. L’exdirigent del PP va afirmar que l’actual executiu socialista ha començat una “desconstitucionalització del país” que passa, entre altres raons, per la llei d’amnistia i el concert econòmic a Catalunya, i creu que el referèndum d’autodeterminació a Catalunya i una consulta sobre la monarquia, poden arribar “en aquesta legislatura”. "Els passos següents que queden són una consulta a l'autodeterminació a Catalunya i un qüestionament clar i obert de la Prefectura de l'Estat", va reblar aquest dijous en l’acte del tercer aniversari del diari digital OKBaleares celebrat al Palau de Congressos de Palma.

“Ambient irrespirable” 

L’expolític, tot i que no ostenta cap càrrec formal dins l’estructura del Partit Popular, segueix sent una veu influent dins l’àmbit de la dreta espanyola i un referent ideològic. Aznar és l’actual president de la Fundación FAES (Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales), un think tank vinculat ideològicament al PP, però que funciona independentment del partit. L’expresident va fer gairebé en un discurs apocalíptic sobre la deriva del futur d’Espanya per les polítiques socialistes, va assegurar que existeix un “cercle brutal de corrupció” en el govern de Pedro Sánchez i que "és difícil trobar un ambient tan irrespirable com el que hi ha a Espanya", una situació que, en la seva opinió, només es pot revertir amb una convocatòria electoral, on el Partit Popular seria l’única alternativa “per recuperar el país i el sistema institucional. Tot està mol tocat, des de la Fiscalia fins a la independència judicial”, ha recriminat.

L’acord “canallesc” de Sánchez amb Bildu

Segons Aznar, Pedro Sánchez vol “destruir Espanya i el seu marc institucional” i en aquest context ha qualificat de “canallesc” l’acord polític entre el govern espanyol i Bildu. “Com s'explica que es lliuri part del Govern a aquells que volen destruir el país?”, va qüestionar, lamentant a continuació els “pactes amb els hereus dels terroristes”, que, en la seva opinió, mostren que "el president no és un ostatge", sinó que "ho ha triat ell. Sánchez vol que passi el que està passant i és absolutament inacceptable". "Està guanyant (Bildu) perquè el Govern n'és còmplice, una cosa absolutament inacceptable des del punt de vista moral i de les víctimes del terrorisme i un error d'una magnitud immensa des de la perspectiva política", ha afegit. Aznar també va recordar que ell va ser “víctima del terrorisme”, i això li ha fet tenir més empatia i sentir-se més a prop de totes les víctimes “per haver estat víctima i haver estat un privilegiat per sobreviure”, va afirmar, referint-se a l’atemptat que va patir el 19 d’abril de 1995 amb un cotxe bomba a Madrid quan era líder de l’oposició, i del qual va sortir il·lès gràcies al blindatge del seu Audi 200, patint únicament alguns talls a la cara, tot i que 19 persones van resultar ferides en l’atemptat i una dona de 73 anys va morir tres dies després a conseqüència de les ferides patides en l’explosió. 

En contra de les “orelleres” al Congrés

Aznar també va carregar contra les orelleres que es van implantar al Congrés dels Diputats arran que el setembre del 2023 es va aprovar la reforma del reglament que permet emprar-hi amb plena normalitat el català, l’aranès, el basc i el gallec.  “És el contrari a la tolerància, al sentit comú i al que la legislació i la Constitució diu". "Si jo fos diputat, no em posaria una orellera de cap manera", va afirmar, remarcant que "no té cap sentit" que "els espanyols que representin la sobirania nacional d'Espanya s'hagin de posar orelleres".

Veneçuela i els Estats Units

Per últim, Aznar també va parlar de la relació d’Espanya amb Veneçuela arran de l’arribada del candidat Edmundo González com a exiliat, i va defensar que el govern ha de reconèixer-lo com a president de Veneçuela “i denunciar el frau electoral. Ha guanyat una persona que ha guanyat les eleccions, has de reconèixer-ho”, va reblar. Per Aznar, és "políticament i diplomàticament vergonyós" que Espanya no reconegui Edmundo González com a president. "Hi ha d'haver raons importants per fer el que estan fent", va afegir.

D'altra banda, Aznar també va opinar sobre les eleccions presidencials dels Estats Units, i va assegurar que si fos nord-americà, no votaria. En aquest sentit, ha mostrat la seva "preocupació" pels futurs resultats i ha lamentat l'"enorme polarització" que hi ha als Estats Units.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!