L'alta comissionada de les Nacions Unides (ONU) pels drets humans, Michelle Bachelet, ha assegurat que l'ús de programaris espies com Pegasus o Candiru "és un atac a la privacitat i una obstrucció a la llibertat d'expressió". Bachelet ha considerat que aquesta mena eines amenacen la feina dels periodistes, les seves fonts i les seves famílies. "El programari Pegasus s'està utilitzant en almenys 45 països, sovint amb un secretisme total i fora de qualsevol marc legal", ha remarcat en el seu discurs durant l'acte commemoratiu pel Dia Mundial de la Llibertat de Premsa a l'Institut Universitari d'Alts Estudis Internacionals de Ginebra. Les declaracions de l'alta comissionada arriben en ple escàndol del CatalanGate, on justament s'ha utilitzat Pegasus per espiar polítics, activistes i advocats independentistes.
Bachelet ha assenyalat que molts periodistes han hagut d'autocensurar-se a causa de l'ús d'aquestes "eines de vigilància", segons recull Efe. Anteriorment, l'alta comissionada ha demanat una moratòria al voltant del seu ús, exportació, venda i transferència. "Demano a tots els Estats que adquireixen aquest tipus de tecnologies de vigilància, que ho facin complint els estàndards de drets humans, i que es preguntin si són eines legals, necessàries i proporcionals davant dels seus riscos", ha reiterat la representant de l'ONU i ha afegit: "No només és una obligació dels Estats, també animo les empreses privades de vigilància que expressin públicament el seu compromís amb el respecte a la llibertat d'expressió i la privadesa".
Amb motiu d'aquest dia, l'alta comissionada de l'ONU també ha gravat un vídeo que s'ha difós a través de les xarxes on reconeix la tasca dels periodistes i la seva importància per a les societats democràtiques. Tanmateix, també ha remarcat que cada vegada els periodistes es troben amb més traves per dur a terme la seva feina. Entre aquestes dificultats ha inclòs "les eines de vigilància" utilitzades per alguns governs i empreses. En aquesta ocasió no s'ha referit explícitament als programes Pegasus o Candiru, com sí que ha fet a Ginebra, però ha subratllat com aquestes eines impedeixen la tasca periodística i, per extensió, la qualitat democràtica.
On #WorldPressFreedomDay, UN Human Rights Chief @mbachelet calls for a moratorium on privately developed surveillance tools, one of the biggest dangers to free+independent press.
— UN Human Rights (@UNHumanRights) May 3, 2022
"Today, I honour the journalists who continue their brave work in the face of these challenges." pic.twitter.com/jNpMrPpnJr
Perill per periodistes
A més de l'ús de programaris espies com Pegasus i Candirú, Bachelet ha assenyalat altres amenaces a la feina dels periodistes en el seu discurs. L'alta comissionada ha recordat que l'any passat el nombre de periodistes detinguts es va elevar a almenys 293, mentre que la xifra d'assassinats va baixar a 55. Ha fet menció especial al cas de Mèxic, un dels països on exercici de periodista és més perillós, i als reporters de guerra. Almenys 12 reporters han mort en la cobertura de l'actual guerra d'Ucraïna, ha indicat Bachelet, que ha demanat en el seu discurs rendir especial tribut als que informen sota amenaces, intimidació i vigilància "perquè puguem accedir a informació lliure, precisa i independent".