Tot i la resolució judicial que obligava l'Ajuntament de Badalona a tancar les oficines d'atenció al públic avui amb motiu de la festivitat del 12-O, els regidors de l'equip de govern badalonins han estripat la resolució del jutge davant les càmeres, i han decidit obrir les portes de l'edifici.
Ahir el primer tinent alcalde, Oriol Lladó, va assegurar que acataven la decisió judicial i que els treballadors no anirien a la feina, tot i que sí que ho farien els regidors, que havien d'atendre els ciutadans al carrer.
Els sis regidors del govern municipal que han encapçalat l'acte de desobediència han tingut obertes les oficines fins a les 13 hores. Avui no hi era l'alcaldessa Dolors Sabater, que està de viatge institucional a Colòmbia, ni Àlex Mañas d'IC-V, que ha fet festa, ni Francesc Ribot, d'ERC, també de viatge.
A primera hora del matí el govern municipal ha decidit estripar la resolució judicial, d'una manera molt simbòlica per visibilitzar la desobediència al jutge, i els regidors de la majoria han decidit atendre els ciutadans dins les oficines. A més, Lladó ha assegurat que demà es presentaran als jutjats per defensar el seu dret a obrir les oficines com a part de l'acord amb els treballadors que voluntàriament volguessin treballar.
José Téllez, el tercer tinent d'alcalde, i membre de Guanyem Badalona, la formació que encapçala l'equip de govern, és qui ha trencat davant les càmeres de televisió la interlocutòria judicial, que en realitat era una fotocòpia. Fonts municipals apunten que tot i ser un acte simbòlic "Téllez està en una situació compromesa". I és que l'ombra de la inhabilitació plana sobre els regidors que avui han desobeït el jutge. Avui els tribunals els han donat marge, perquè el jutge de guàrdia hauria pogut enviar la policia a tancar l'Ajuntament. Una possibilitat remota, però possible.
Als dos tinents d'alcalde que encapçalen la reivindicació d'obrir l'Ajuntament aquest 12-O, Oriol Lladó i José Téllez, se'ls veia avui a la cara la pressió de les darreres hores. No esperaven que la resolució judicial no donés cap marge al recurs. Havien previst que el jutge els fes tancar, però no entrava en els seus plans que no tinguessin cap marge per actuar legalment contra aquesta resolució que consideren totalment "excepcional". Tampoc havien previst què farien més enllà del recurs judicial.
Ahir van decidir tancar i atendre els ciutadans a la porta de les oficines municipals del Viver, però avui han decidir finalment desafiar el jutge i obrir. La CUP nacional ha mobilitzat els seus simpatitzats i Guanyem Badalona va convocar ahir al vespre mitjançant un mail al que ha tingut accés El Nacional, les seves bases per aplegar-les a les portes de les oficines. Molts d'ells han estat avui els ciutadans que han entrat a les oficines a fer tràmits.
Els veïns han entrat acompanyats per un regidor, han fet una instància i han tornat a sortir. Demà es donarà curs a totes les sol·licituds d'avui, perquè finalment no ha anat cap funcionari a treballar a l'Ajuntament i no es poden cursar els tràmits. Tampoc els poden fer els regidors, perquè no hi tenen competències. Entre els que han entrat a fer peticions, la majoria han fet instàncies demanant informació. "Ho hem preparat", han admès fonts municipals a El Nacional.
Suport de la CUP i Òmnium
Fora les instal·lacions del Viver s'hi han aplegat unes 200 persones per mostrar el seu suport a l'equip municipal i com a protesta per la decisió del jutge. Entre elles, hi havia membres de la CUP nacional, com els diputats Albert Botrán o Eulàlia Reguant, i l'ex-diputat David Fernández. Reguant ha criticat en declaracions a El Nacional que "és evident que Garcia Albiol aprofita qualsevol situació per generar por. És la seva única tàctica política". I ha relacionat directament la resolució judical i el moviment de la Delegació del govern espanyol per fer tancar l'Ajuntament, amb l'ex-alcalde de Badalona i diputat del PP, Xavier Garcia Albiol.
L'ex-diputat de la CUP Antonio Baños ha arribat també a Badalona a mig matí i ha donat el seu suport al govern municipal, mentre llançava un missatge contundent contra el dia de la Hispanitat: "Una festa que cada cop està més desprestigiada. Només cal veure la quantitat d'autoritats i partits polítics decreixent que van a veure desfilar la cabra. Si aquesta festa pretenia ser una festa de consens de tota Espanya està sent la gran festa de la gran pobresa democràtica".
També hi han anat representants d'Òmnium Cultural, com el mateix president Jordi Cuixart, que ha defensat que el que ha fet Badalona "és una decisió que cada cop més ajuntaments fan per demostrar que el 12-O es una festa feixista i antidemocràtica".
Espontanis
I enmig dels ciutadans que han donat suport al govern de Badalona, també ha aparegut una petita manifestació d'espontanis amb la bandera espanyola, reivindicant la festa de la Hispanitat. "Sóc català però també sóc espanyol", deia un dels contraris a la decisió del consistori badaloní.
Un dels unionistes ha decidit apropar-se a la porta per entrar i ha forçat un policia local a barrar-li el pas. Ha estat l'únic moment tens d'un matí més aviat tranquil a les portes de les oficines del Viver però amb una alta expectació mediàtica.
El magistrat del jutjat contenciós 14 de Barcelona va decidir ahir que l'Ajuntament de Badalona ha de fer festa aquest 12 d'Octubre, tal com demanava la Delegació del govern espanyol a Catalunya. El jutge va alertar que en cas que l'Ajuntament de Badalona persisteixi a mantenir com a dia laborable voluntari per als seus treballadors el 12 d'Octubre, "suposaria vulnerar, de manera flagrant, el principi de control jurisdiccional de les Administracions Públiques consagrat en l'article 106 de la Constitució".
El magistrat va suspendre així cautelarment l’efectivitat de qualsevol actuació administrativa de l’Ajuntament de Badalona, inclosa "la via de fet, que tingui per objecte o finalitat l’obertura dels seus locals i dependències, al públic o als treballadors públics d’ell dependents, durant el dia 12 d’octubre del 2016". I va al·legar que fer festa demà "causaria perjudicis irreparables tant a l'interès general com als drets fonamentals dels ciutadans i que no obeeix a un interès general o col·lectiu".
Tot i això, el cas de Badalona no és un cas aïllat. Un total de 15 Ajuntaments han decidit obrir les portes i atendre els ciutadans aquest dimecres, convertint el 12 d'Octubre en un feiner més. La polèmica al voltant de l'Ajuntament de Badalona que, després d'un requeriment judicial, ha decidit limitar-se a atendre la ciutadania al carrer, no els ha frenat i seguiran les rutines d'un dia normal.
Els ajuntaments són quatre a la demarcació de Barcelona (Berga, Navàs, Capellades i Sant Martí de Tous), sis més a Girona (Celrà, Viladamat, Mieres, Verges, Plans d'Hostoles i Viladrau), tres a la demarcació de Tarragona (Vilella Alta, Guiamets i Campredó) i, per últim, dos a Lleida (Linyola i Torrelameu). Tots ells han donat llibertat als treballadors d'escollir si volen treballar o no. En el cas de fer-ho, però, tots ells podran recuperar el dia festiu en una altra data.