La polseguera provocada per la decisió del govern de Badalona d'obrir les portes de l'Ajuntament el 12-O ha fet entrar al consistori les càbales sobre una possible moció de censura contra l'alcaldessa, Dolors Sabater. Ha estat el PSC qui, desmarcant-se de l'acord que va situar Guanyem Badalona en Comú a l'alcaldia, ha posat aquesta possibilitat damunt la taula.

El responsable del grup socialista, Àlex Pastor, que el mateix dimecres va fer un comunicat molt crític amb la decisió d'obrir les dependències municipals, va assegurar ahir a Rac1 que el seu grup ja ha engegat les converses amb la resta de formacions per impulsar un govern alternatiu. L'edil socialista feia aquestes declaracions mentre l'equip de govern del consistori en ple, tret de l’alcaldessa, que continua de viatge a Colòmbia, es dirigien al jutjat per comparèixer davant del jutge arran aquells fets.

No al PP

No obstant això, per tirar endavant aquesta moció de censura, és imprescindible el suport del PP, que va guanyar les eleccions amb 10 regidors. I aquí arriba el primer obstacle, atès que el responsable del grup socialista assegura que l'alcaldia ha de ser per al PSC, que va aconseguir 4 regidors, i que els socialistes no faran alcalde ni a Xavier García Albiol ni a cap regidor del PP.

Albiol va replicar immediatament per deixar clar que el PP no té intenció de participar en cap mena de "circ" ni "espectacle denigrant" i per insistir que els populars van guanyar les eleccions i no tindria sentit que governi el partit que va quedar en tercer lloc.

De sobte, el globus que havia inflat el regidor socialista de bon matí semblava que acabava de punxar. Amb tot, el debat va seguir al llarg del dia d'ahir. Ciutadans va fer públic un comunicat en què es mostrava disposat a buscar un acord per la governabilitat i reclamava que l’alcalde de Badalona sigui una persona de consens, mentre des del PSC s'insistia en la necessitat d'estudiar les possibilitats d'un acord.

Resposta dilluns 

A mitja tarda, Albiol hi va tornar amb un tuit en què anunciava que el seu partit dirà quina és la seva posició dilluns. A més hi afegia un enigmàtic missatge: "A diferència d'altres, Badalona per damunt de l'interès personal". El líder popular ha assegurat que no avançarà més informació fins a aquella convocatòria de premsa.

La reflexió d'Albiol se situa a les portes d'unes primàries aquest dissabte essencials per al futur del PSC. Els socialistes catalans hauran de decidir si Miquel Iceta o Núria Parlón lidera el partit, en una elecció que pot resultar també clau per definir el vot dels diputats del PSC al Congrés davant d'una més que possible investidura de Mariano Rajoy. Dilluns les peces poden quedar ressituades en l'escenari polític català i, de rebot, el tuit d'Albiol ha tornat a atiar les especulacions sobre per on podria passar una entesa per descavalcar Sabater de l'alcaldia.