Canvi de cadires a la Guàrdia Civil. El tinent coronel Daniel Baena, conegut com a 'Tácito' pel seu polèmic perfil de Twitter on carregava contra l'independentisme, passa a fer-se càrrec de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona. Fins ara, Baena ocupava el lloc de responsable de la Policia Judicial de Catalunya, des d'on ha impulsat les principals investigacions contra els polítics independentistes després de l'1 d'octubre de 2017.
El tinent coronel, però, va presentar una petició per passar a ser cap de la comandància a la capital catalana i el Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil ha confirmat aquest dimarts el seu ascens. Les seves actuacions judicials contra els polítics catalans han sigut reiteradament qüestionades pels partits independentistes, que havien reclamat el seu relleu en diverses ocasions.
El paper de Baena en el judici al procés
El tinent coronel Baena ha sigut el principal impulsor des de la Guàrdia Civil de les investigacions pel referèndum de l'1-O i les diligències que va liderar Baena van derivar en el judici al procés on es van condemnar els líders independentistes Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
La figura de Baena no ha estat exempta de polèmica des que es van iniciar les investigacions contra els polítics catalans i els seus comentaris a les xarxes van posar en dubte la imparcialitat del judici i les investigacions. Sota el pseudònim de 'Tácito', es dedicava a carregar contra polítics que ell mateix investigava a les causes obertes contra l’1 d’octubre i on també qüestionava periodistes i Mossos.
Arxivada la causa dels espies russos i l'1-O
L'ascens de Baena arriba l'endemà que se sàpiga que l'Audiència Nacional ja ha arxivat la causa sobre la presumpta presència d'espies russos a Catalunya poc abans del referèndum de l'1-O. L'Audiència resol que no han trobat indicis mínims de delicte i revela que el pas per Barcelona d'un general de la intel·ligència militar russa era només un detall amb el qual la policia espanyola pretenia indagar en presumptes vincles de Rússia amb activistes del procés.
Segons va avançar aquest dilluns ElDiario.es, el sumari 86/19 va ser obert pel jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional el novembre del 2019 i arxivat el juliol del 2020, fa més de nou mesos, sense que hagi transcendit fins ara.