L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha assumit errors polítics i personals en la seva primera compareixença pública, després que El Nacional anunciés aquest matí en exclusiva la seva renúncia al càrrec. Així mateix, ha justificat l'acord amb el primer grup de l'oposició, el PSC, després de fracassar, segons ha explicat, en l'intent d'acord amb Esquerra Republicana.
En la compareixença d'aquest migdia, Ballesta ha volgut criticar també la situació que es va viure fa unes setmanes a la ciutat quan C's va trencar l'acord per aprovar un nou cartipàs, al qual havien arribat el govern i el Partit Popular. L'alcalde ho ha qualificat de "deslleialtat" i d'acció "partidista" i "interessada". Ha assegurat que dimiteix ara i no fa uns dies perquè no ha volgut deixar el partit ni el govern en una situació encara més complicada, i, per tant, ho ha fet quan ha tingut un acord d'estabilitat tancat.
Segons ha pogut saber El Nacional, Ballesta hauria pres la decisió després d'abordar la situació del consistori amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'alcalde va ser nomenat el passat 22 de gener per encapçalar l'alcadia que havia deixat vacant Puigdemont en assumir la presidència de la Generalitat.
Amb la marxa de Ballesta, assumirà el govern de la ciutat Marta Madrenas, actualment segona tinent d'alcalde i responsable de l'àrea d'urbanisme, que durant el relleu de Puigdemont ja s'havia apuntat com un dels noms amb més possibilitats per encapçalar el consistori.
L’acord per al canvi a l’alcaldia preveu que Demòcrates de Catalunya, socis de Convergència, assumeixin una vicealcaldia i la regidoria d’Urbanisme. De fet, durant les negociacions per al nomenament de Ballesta, ja s’havia posat damunt la taula el nomenament d’Isabel Muradàs com a vicealcaldessa en ser desplaçada del lideratge que li corresponia, atès que en les darreres eleccions va ocupar el número dos de la llista. També el PSC entra al govern municipal assumint diverses responsabilitats.
Per la seva banda, fonts d'Esquerra han expressat aquest matí la seva sorpresa davant la forma com s'ha tancat la situació. Els republicans gironins estaven en converses amb Convergència i tenien un acord “gairebé a punt” pendent només d’un serrell relatiu a barris.
Tot i que Ballesta ha estat una aposta molt personal de Puigdemont, el seu nomenament s’ha vist esquitxat per múltiples polèmiques. D’entrada, perquè ocupava el lloc 19è de la llista, la qual cosa va obligar els vuit noms que el precedien a la candidatura a renunciar a l’acta de regidor per fer possible la seva entrada al consistori.
Un cop superat aquest primer escull va protagonitzar un error a l’hora de prendre possessió. Es va limitar a llegir la fórmula proposada per l’AMI als alcaldes, tot i que ell encara no era regidor i per tant no havia promès o jurat el càrrec tal com marca la llei. Això va obligar a repetir l'acte de nomenament.
El sou i el cartipàs es van convertir en la següent ensopegada. En el moment que Ballesta va arribar al consistori, l’alcalde de Girona no cobrava un sou atès que només en pot percebre un de públic i Puigdemont ja rebia el de diputat.
Davant la impossibilitat de tancar un acord amb ERC, va pactar amb PP i Ciutadans, entre altres coses, un augment del sou en relació al que rebia l’anterior alcaldessa remunerada, Anna Pagans.
Ballesta demanava cobrar 75.000 euros, però l’entesa amb C’s i PP el va obligar a rebaixar la xifra fins a 73.000. Si ja va ser prou tens el debat públic sobre la remuneració i el desgast per a la seva imatge, la cirereta va arribar quan Ciutadans va anunciar hores abans del ple que es desdeia de l’acord.
Ni el gest de darrer moment de rebaixar el sou a 68.500 euros, com havia demanat ERC, no li va permetre comptar amb el suport dels republicans. L'alcalde va haver d’entomar un revés al ple on no va poder aprovar ni el cartipàs ni el sou.
Massa obstacles per encaixar en massa poc temps. La successió de polèmiques ha acabat afectant tant l'alcalde com el seu predecessor, que no ha amagat la decepció amb els republicans gironins per la forma com s'ha desenvolupat tot plegat.