La primera reunió entre Salvador Illa i Jaume Collboni com a president de la Generalitat i alcalde de Barcelona ha revelat que dues setmanes després de la seva arribada a Palau, la bandera espanyola llueix a la Sala dels Diputats de l'edifici, on els presidents es reuneixen habitualment amb els seus convidats. Durant la passada legislatura, amb Pere Aragonès, com a president de la Generalitat, en aquest mateix espai només hi havia la senyera i la bandera europea, tal com es pot comprovar, per exemple, en la reunió que van mantenir el republicà i Josep Rull després que aquest fos investit president del Parlament al juny o més recentment durant la reunió amb el mateix Illa per fer el traspàs. En canvi, durant la reunió que va mantenir Aragonès amb Pedro Sánchez durant les negociacions d'ERC amb el PSC per investir Illa, sí que hi havia la bandera de l'Estat, com a autoritat espanyola. També era així durant els anys de presidència de Quim Torra, on la bandera espanyola només va ser a la Sala dels diputats amb les reunions amb Sánchez com a president del govern espanyol. 

  

Salvador Illa Jaume Collboni bandera espanyola catalana (1)
Instant de la reunió entre Salvador Illa i Jaume Collboni amb les tres banderes / Foto: Govern
EuropaPress 6042538 presidente generalitat pere aragones presidente parlament josep rull reunen
Reunió Aragonès i Josep Rull, sense la bandera espanyola / Foto: Europa Press 

 

EuropaPress 6105254 presidente gobierno pedro sanchez presidente generalitat funciones pere
Reunió d'Aragonès i Sánchez al juliol, amb la bandera espanyola / Foto: Europa Press

Crítiques de l'espanyolisme a Illa per prendre posessió sense la bandera 

Dos dies després de ser investit president de la Generalitat al Parlament en una jornada marcada pel breu retorn del president Puigdemont, Salvador Illa va prometre el càrrec al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. I el socialista va rebre crítiques de l'espanyolisme pel fet que al seu darrere només hi havia la senyera i no la bandera espanyola. Des de l'organització Impulso Ciudadano, el seu president José Domingo, va denunciar que amb l'absència de la bandera espanyola, Illa traïa al seu compromís de governar per tots els catalans. Ara, dues setmanes després, la bandera espanyola ja és a la Sala dels Diputats. 

Durant la primera reunió del seu Consell Executiu, el dimarts 13 d'agost (aquesta setmana no n'hi ha hagut) a la Sala Tarradellas al mateix Palau davant l'obra de les Quatre Cròniques de Tàpies només hi havia la senyera. També a la fotografia oficial del nou Govern presidit per Illa, presa a la Galeria Gòtica i en la sala de premsa durant la roda de premsa de la nova portaveu Sílvia Paneque. Caldrà veure si en els pròxims dies, la bandera espanyola també apareix en aquests espais on només hi ha la senyera. 

Enrenou a les xarxes

Davant l'enrenou generat a les xarxes socials per l'aparició de la bandera espanyola a l'interior del Palau de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, que va ser vicepresident del Govern durant el segon tripartit, ha recuperat una imatge d'una recepció del president José Montilla a la mateixa sala de l'edifici només amb la senyera, comparant-la amb la trobada d'avui entre Illa i Collboni. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!