La Legió portava anys anomenant la seva bandera com Bandera Comandant Franco. Un nom que feia apologia del franquisme no s'ha vist necessari de modificar, fins ara, gràcies a la llei de memòria democràtica aprovada recentment. En una resolució signada per la ministra de Defensa, Margarita Robles, i publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de Defensa (BOD) s'estipula el canvi de no per Bandera Espanya.  En la resolució, Defensa sosté la seva decisió al·legant l'article 35 de la nova llei, el qual fa referència als "símbols i elements contraris a la memòria democràtica". En concret, assenyala com a elements contraris a la memòria democràtica aquelles referències "a la revolta militar i de la dictadura, als seus dirigents, participants en el sistema repressiu o de les organitzacions que van sustentar la dictadura i les unitats civils o militars de col·laboració entre el règim franquista i les potències de l'eix durant la Segona Guerra Mundial". Sota aquest precepte, el Ministeri conclou que l'anomenada Bandera Comandant Franco del Terç Gran Capità de la Legió, de la Comandància General de Melilla, que a partir d'ara passarà a anomenar-se Bandera Espanya. Tot plegat arriba 48 anys després de la mort del dictador

La Fundación Francisco Franco no ha trigat a reaccionar a aquest canvi de nom de la bandera. En un comunicat, aquest organisme que continua sent legal tot i l'entrada en vigor de la nova llei de memòria democràtica, assegura que el govern espanyol ho viu com una victòria per "tergiversar" la figura de Franco: "Vana i inútil il·lusió la seva", es pot llegir en el text. "El valor, l'heroisme i el patriotisme no coneixen banderes ni accions sectàries i partidistes", continuen, "el record i la grandesa del Comandante Franco seran per sempre al cor dels legionaris". 

Iñarritu respon al canvi 

El fet que durant anys aquesta bandera amb nom franquista passes sota el radar de gran part de l'escrutini públic ha aixecat crítiques, ara, que se la rebatejarà. Tanmateix, n'hi ha que s'han pres amb certa ironia aquest canvi, sense deixar enrere la crítica a la situació. És el cas del diputat d'EH Bildu al Congrés dels Diputats Joan Iñarritu, qui ha afirmat: "Tot i que arriba tard, és bona notícia". Iñarritu també ha remarcat que porten "anys denunciant-ho i sol·licitant el canvi de nom". Tanmateix, fins a l'entrada en vigor de la nova normativa aprovada el passat mes d'octubre aquestes demandes van ser ignorades. 

A través de les seves xarxes socials ha recordat que encara hi ha denominacions franquistes vigents: "Igualment, denominacions com Millán-Astray i les d'altres franquistes s'han d'eliminar".  

TUIT IÑARRITU LEGIÓ

Actualment, Defensa ha creat un nou organisme per a "l'estudi, la coordinació i la planificació" de les actuacions derivades i presidit per la subsecretaria del Ministeri, Adoración Mateos. La seva funció, segons el seu decret de creació, és la de, coordinar i planificar totes les implicacions legals que la Llei de Memòria tingui a l'àmbit del Ministeri de Defensa. Tant a l'àmbit patrimonial com d'accés i consulta a la documentació dels seus arxius, així com la tramitació de tots els procediments administratius derivats de la nova legislació i la col·laboració amb altres administracions, segons informa Europa Press.