La ciutat de Barcelona és finalista per acollir la seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mig Termini (ECMWF, per les seves sigles en anglès), després d'haver superat el primer tall en què competia amb nou ciutats més. L'indret que aconsegueixi imposar-se en la cursa s'afegirà a les dues seus que ja té l'organisme, una a Reading, al Regne Unit, i l'altra a Bolonya, a Itàlia, que el 2021 acollirà el nou superordinador del centre.
El Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mig Termini és una organització independent intergovernamental formada per 22 estats membres i 12 associats. Va néixer el 1975 i té 360 treballadors de més de 30 països. Produeix prediccions meteorològiques globals i altres dades tant per als seus membres com per a la comunitat científica i empresarial en general. La missió principal de l'organisme és produir pronòstics meteorològics numèrics i monitorar el sistema de la Terra; dur a terme investigacions científiques i tècniques per millorar les habilitats de pronòstic, i mantenir un arxiu de dades meteorològiques.
Què ofereix Barcelona?
Després que la ciutat no aconseguís ser la seu de la Comissió Europea del Medicament, ara fa tres anys, Barcelona es proposa aconseguir ser la seu de l'ECMWF. La proposta barcelonina ofereix un "ecosistema científic" amb un edifici "punter" preparat per a la incorporació "immediata" dels treballadors, segons ha subratllat el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Els 22 estats membres de l'ECMWF faran la tria definitiva el 9 de desembre. La ministra Teresa Ribera ha valorat que acollir la seu de l'ens a Barcelona suposaria "potenciar" la capacitat d'investigació de l'Estat en noves tècniques de predicció meteorològica "imprescindibles" en un escenari "de major adversitat per l'escalfament global". També facilitaria, a parer de la ministra, una participació més destacada d'institucions i empreses espanyoles en el desenvolupament de projectes relacionats amb la implantació de nous serveis climàtics facilitats pel Servei d'Atmosfera i Canvi Climàtic del programa Copèrnic a tots els països de la Unió Europea.
Pel que fa als pilars de la candidatura, l'equip que la impulsa destaca la qualitat de vida "alta" de Barcelona, que a més és una ciutat "molt ben connectada al món". També apunta a "l'ecosistema científico-universitari i d'innovació potent", a una oferta "àmplia" d'escoles internacionals, a un mercat de treball "dinàmic" per a professionals qualificats o a un edifici a punt per començar a funcionar que pot allotjar 400 persones "situat en un entorn científic de qualitat", entre d'altres.