El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha acordat demanar al govern de l'Estat que traslladi la prefectura de la Policia Nacional espanyola de l'edifici de Via Laietana per convertir l'espai en un centre de memòria democràtica. El govern socialista de l'alcalde Jaume Collboni s'ha abstingut en la votació de dues proposicions en aquest sentit que han presentat la Barcelona en Comú d'Ada Colau i ERC i que han estat aprovades per una àmplia majoria (25 de 41) amb els vots d'aquests grups i els de TriasxBarcelona-Junts. Per la seva banda, els quatre regidors del PP i els dos de Vox han votat en contra.

El tinent d'alcalde Albert Batlle ha justificat l'abstenció del grup socialista en què no aporten "cap novetat substancial" i que el moment per al canvi d'ús de l'edifici no té per què ser "immediat". Així, a proposta de BComú el ple de Barcelona insta el govern central a fixar una data per formalitzar la declaració de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana com a espai de memòria i a transferir el seu fons documental. A proposta d'ERC, el ple municipal demana al govern espanyol desafectar l'edifici de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana i transferir la titularitat de l'edifici i els seus fons documentals per convertir-ho en un centre de memòria i documentació sobre la repressió franquista.

Batlle sosté que el centre de memòria ha de ser "compatible" amb l'actual ús policial

Batlle ha defensat aquest divendres al plenari que la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana es converteixi en un centre de memòria, però ha dit que això ha de ser "compatible" amb els actuals usos policials "sense perjudici" que la policia pugui buscar una altra ubicació i traslladar-se a unes instal·lacions "més modernes i adaptades" a les seves competències "quan arribi el moment", no de forma immediata. Batlle ho ha dit durant el debat de dues proposicions de BComú i ERC que demanen desafectar la prefectura, és a dir, que deixi de tenir usos policials, i convertir-lo en un centre de memòria.

El regidor dels comuns Marc Serra ha demanat al govern socialista si assumiran que cal buscar una nova ubicació per a la Policia Nacional. "Desafectar l'edifici de la Via Laietana és la primera passa per començar a reparar el dany causat pel règim franquista", ha dit Serra, que ha demanat treballar de forma "seriosa i sensible". "No es pot jugar amb la sensibilitat de les persones represaliades", ha afegit. El regidor ha reclamat que es reculli la "voluntat majoritària" i s'entomi el diàleg amb els ministeris corresponents i es construeixi el projecte memorial. "Tenen l'oportunitat d'actuar, no ho desaprofitin", ha conclòs. D'altra banda, ha replicat a Batlle que no veu "coherent" que es vegi compatible convertir l'edifici en un centre de memòria i alhora mantenir-hi els usos policials.

La comissaria de Via Laietana serà un espai de memòria, però la comissaria continuarà

El passat 17 d'abril ja es va conèixer que la comissaria del Cos Nacional de Policia (CNP) de Via Laietana a Barcelona, lloc de tortures i repressió contra la dissidència política durant la dictadura franquista, serà designada espai de memòria, seguint els preceptes de la llei estatal de Memòria Democràtica. Ho va anunciar el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, en una trobada amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. La declaració de la comissària de Via Laietana com a espai de memòria, una antiga reivindicació de partits i entitats socials i cíviques, "no comporta un canvi en l'ús de l'edifici", que depèn del Ministeri de l'Interior, segons va informar Torres.
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!