El Juan Carlos I i el Princesa Sofia van ser durant anys dos referents de Barcelona, de la Barcelona hotelera. Dos edificis emblemàtics de la ciutat, hotels de luxe, i alhora un reconeixement a la corona espanyola, que presidien l'entrada de la ciutat per la Diagonal. Però els temps han canviat per als Borbons, i els hotels no són indiferents a la nova situació. Després que l’hotel Princesa Sofía ha procedit a esborrar el passat monàrquic i s'ha inclinat pel sentit més erudit del seu títol, adoptar senzillament el nom de Sofia, ara és el Juan Carlos I, el que després de presentar concurs de creditors amb un deute de 160 milions d'euros, ha passat a mans del grup Meliá, i ha renegat de la seva vinculació amb la corona, adoptant el nom de Miranda de Pedralbes.
L’hotel Juan Carlos I va obrir les seves portes pocs dies abans de l’inici de les Olimpíades, aquelles en què el príncep Felip va actuar com a abanderat de la delegació espanyola arrencant llàgrimes a la seva germana Elena. Situat molt a prop del Camp del Barça, forma part del perfil de la ciutat a la part alta de la Diagonal. Es tracta d’un edifici singular, obra de Carlos Ferrater, que va ser distingit l'any de la seva inauguració amb el Premi Nacional d’Arquitectura d’Espanya.
Problemes econòmics
Això no obstant, ha topat els darrers anys amb greus problemes econòmics i el 2020, sota la batuta de la cadena Fairmont, va tancar les seves portes. El grup Meliá ha anunciat avui a través d'un comunicat que ha signat un acord a llarg termini amb el fons Tyrus capital, que des de l'estiu passat és el principal propietari de les accions de l'establiment a canvi del deute.
L'hotel, un dels més grans de Barcelona, amb 432 habitacions, que inclou el Palau de Congressos de Catalunya i una zona de jardins amb piscines, reobrirà les seves portes en els propers mesos, segons l'anunci fet públic avui. Abans, però, s'haurà de renovar i millorar les habitacions i les zones comunes, a més d'incorporar noves zones d'oci i un restaurant de "màxim prestigi internacional".
Hotel Sofia
De la seva banda, l’hotel Princesa Sofía es va acabar de construir el 1975. Ara es coneix senzillament com a Sofia. Per si algú té algun dubte sobre la voluntat de desmarcar l’edifici de qualsevol passat monàrquic i optar per un sentit més literal del seu nom, el visitant es troba només entrar en un espai envoltat de llibres, el cafè Philosofia.
Envellit pel pas del temps, l’hotel havia perdut els darrers anys el seu esplendor, fins que el grup Selenta va invertir 60 milions en la remodelació de les instal·lacions el 2018. L’objectiu era situar l’hotel com una oferta de gran luxe de Barcelona. Va ser aleshores quan se li va canviar el nom. No obstant, la pandèmia va representar un revés important per als inversors i l’hotel, després de mantenir-se tancat durant mesos, va acabar passant a mans d’un grup canadenc, Bookfield.