Barcelona s'ha convertit en capital del ciberespionatge israelià, tal com ha revelat aquesta setmana Haaretz. Curiosament, quan encara no s'ha aclarit la polèmica al voltant de Pegasus (i, concretament, el CatalanGate), el mitjà de comunicació hebreu ha publicat que almenys tres equips importants de hackers israelians s'han traslladat a la capital catalana durant l'últim any i mig. "Hi ha aproximadament sis grups d'israelians que són l'elit en el camp (del ciberespionatge), i la meitat d'ells s'han traslladat a Espanya (Catalunya, bàsicament)", comenta al rotatiu un executiu del sector.
En els darrers dos mesos, un equip d'experts en vulnerabilitat digital ha arribat a Barcelona des de Singapur —estan especialitzats a trobar escletxes en mòbils per instal·lar programari espia de forma remota—. Es tracta de BlueOcean, una empresa de ciberespionatge amb seu al país asiàtic i propietat d'un antic oficial de la Força Aèria israeliana. També ha arribat una altra companyia anomenada Defense Prime, liderada pel primer investigador de la israeliana NSO, que va ajudar a desenvolupar les versions originals de Pegasus. Des que es va fundar, seixanta israelians s'han traslladat a Barcelona per treballar.
Una nova indústria a la Unió Europea
Mentre que Defense Prime es dedica a desenvolupar un nou programari espia que competeixi amb Pegasus, BlueOcean comercialitza vulnerabilitats dels dispositius perquè que les aprofitin els programaris espia. Segons Haaretz, el trasllat a Barcelona d'equips com aquests forma part d'un marc més ampli, centrat en el mercat de les vulnerabilitats. "Les vulnerabilitats no duren tant com abans, i costa més diners crear-les", diu un executiu consultat pel mitjà hebreu. Entre altres dades, destaca que una nova vulnerabilitat val més d'un milió de dòlars.
En els últims anys ens havíem centrat en les empreses de programari espia israelianes, però una nova indústria s'ha desenvolupat a Europa i Barcelona n'és capital. Si bé la supervisió de la ciberseguretat a la Unió Europea és tant o més estricta que a Israel, la veritat és que una empresa amb seu a Europa pot vendre els seus productes sense problemes. "En l'actualitat hi ha tot un ecosistema a Espanya (de nou, Catalunya), i molts israelians s'hi estan incorporant. Això va començar abans de la guerra", diu a Haaretz un expert en ciberespionatge, que afegeix que no només hi ha treballadors hebreus. Un exemple és l'empresa Epsilon, fundada recentment a l'estat espanyol, que inclou dos socis israelians (fundadors de la companyia del programari espia Bindency) i que també es dedica a l'explotació de vulnerabilitats.
Fuga de cervells cap a Barcelona
"D'alguna manera, ha passat que ara tothom és a Barcelona, fins i tot famílies amb nens", comenta un expert del sector a Haaretz, que també descriu l'atmosfera entre la comunitat tecnològica de parla hebrea a Catalunya: "No només són investigadors de vulnerabilitats, també són venedors o professionals de desenvolupament de negocis". Un dels motius? La guerra, per la por dels clients al fet que rere els programaris hi hagi el Mossad; o també la idea de millor comprar producte local. "Són tecnologies que actualment Europa i els Estast Units prefereixen desenvolupar ells mateixos en lloc de comprar", explica el mitjà hebreu.
Haaretz parla de "fuga de cervells a Barcelona" i un expert del sector diu: "Israel té un problema perquè des de fa anys hi ha una fuga de cervells, tant perquè el camp del ciberespionatge s'ha convertit en polèmic com perquè han tancat moltes empreses. Però Israel no és Corea del Nord i no pot impedir que algú treballi a l'estranger". "No és emigració a Espanya (Catalunya), és expulsió a Espanya", diu un altre. I l'últim expert afegeix que els empenyen a marxar de l'estat hebreu i que "els que opten per quedar-se solen fer-ho per sionisme". "La supervisió a Europa no és fàcil, però permet vendre a països de la UE, els EUA, el Regne Unit, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Després de la victòria de Donald Trump, tothom busca entrar de nou al mercat americà", conclou.
Preocupació: Barcelona és un refugi
Davant la notícia, la Sentinel Alliance ha mostrat la seva preocupació. "Barcelona s'està convertint en un refugi per als creadors de programari espia israelians que esquiven restriccions internacionals. A Espanya poden operar amb menys controls i vendre eines de vigilància que Israel o els EUA els prohibeixen", ha lamentat. En aquest sentit, l'associació ha recordat que els EUA han sancionat empreses de ciberespionatge que, "traslladant-se a Barcelona, poden saltar-se aquestes sancions i vendre des de la UE, accedint a mercants amb alta demanda i menys supervisió".
Així doncs, si les companyies venen a Barcelona és perquè "Europa ofereix un entorn regulador més permissiu". "És gairebé impossible obtenir permís per vendre vulnerabilitats des d'Israel, però operar des de Barcelona facilita aquest procés", explica l'associació, que afegeix que aquesta dinàmica converteix la capital catalana en "un lloc estratègic per a la comercialització de programari espia i exploits a governs que volen eines de vigilància sense restriccions severes". "Fins que no es garanteixin mínims d'auditoria i control, cal prohibir la venda de programari espia, independentment d'on es desenvolupi. Sense garanties, cap eina de vigilància hauria de ser legal", han sentenciat.
🔴 ALERTA: Barcelona es converteix en la capital europea del ciberespionatge.
— Sentinel Alliance (@SentinelSwiss) December 27, 2024
T’expliquem per què això és un problema 🧵👇