L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha travessat aquest matí a quarts de deu la plaça Sant Jaume per mantenir la primera reunió de treball amb el president Carles Puigdemont. Han estat dues hores de conversa, preparades a fons prèviament i amb temes concrets, que Colau ha valorat de manera molt positiva i amb un compromís polític molt directe: “Barcelona, com a capital, mai fallarà a Catalunya. I en tots els debats constituents hi serem. Treballarem perquè el referèndum es pugui fer”.
A l’alcaldessa no se li escapa la contundència que poden adquirir les seves paraules a Madrid, on s’ha convertit en una de les peces clau de l’estratègia de Podem. Tampoc se li escapa al president, que li ha ofert construir un “front comú” per plantejar les reivindicacions sobre infraestructures davant Madrid. Han parlat de carpetes pendents com la inversió en Rodalies, les obres de l’estació de La Sagrera o la B-23.
Colau ha acceptat el compromís en aquesta estratègia conjunta que, en unes setmanes, podria multiplicar el seu pes, en cas que finalment Podemos s’incorporés en un govern presidit per Pedro Sánchez.
Metro, tramvia, deute...
S’han abordat qüestions clau per a l’Ajuntament i s’han tancat acords que Colau ha exposat molt satisfeta: el Metro a la zona Franca, en què l’Ajuntament s’ha compromès a fer-se responsable del 50 per cent de les obres; la connexió dels dos trams del tramvia, el Trambesòs i el Trambaix; o el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament, on les dues parts estan acordant una quantitat que ronda els 100 milions –99, segons la Generalitat, i 109, segons l’Ajuntament–.
Però, més enllà d’aquests pactes, Puigdemont ha volgut sondejar quin serà el paper de Colau en el debat polític que enfronta els governs català i espanyol. L'alcaldessa, de la mateixa manera que va fer la setmana passada el líder de CSQP, Lluís Rabell, ha insistit durant la conversa en l’aposta pel referèndum i les possibilitats que prosperi, però ha garantit també la presència de l'Ajuntament en els debats constituents que s’obriran a partir d’ara.
A banda de la implicació de CSQP en la comissió d’estudi del Procés Constituent, que s’ha convertit en un element clau, no només per l’impuls del debat, sinó també per defensar la legalitat de la iniciativa davant el Tribunal Constitucional, amb el seu compromís d’avui l’alcaldessa ha implicat el consistori barceloní en el debat social per a l’elaboració de la nova Constitució que impulsaran les entitats sobiranistes. “Hem manifestat la nostra voluntat de coresponsabilitzar-nos”, ha assegurat en la roda de premsa posterior.
Referèndum
Pel que fa al referèndum, Colau ha insistit en defensar aquesta via que ha de fer possible que “s’expressi el 80 per cent dels catalans que ho volen fer”. “Pensem que hi ha aliances per fer possible aquest referèndum i el dret a decidir. Tenim punts en comú”, ha assegurat. Malgrat tot, ha evitat parlar de “línies vermelles” ni de la situació en què es troben les converses entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.
El que sí que ha fet és carregar amb contundència contra l’estratègia del govern del PP de judicialitzar el debat polític català. “Els gestos autoritaris i d’intentar judicialitzar el debat no només no ajuden, sinó que compliquen la situació. Demanaria a altres forces que generin una dinàmica de canvi que permeti superar aquesta fase de diàleg de sords”, ha reclamat en ser interrogada sobre la decisió del Consell de Ministres d’enviar al TC la creació de la Conselleria d’Exteriors.
A quarts de dues, després d'un parell d'hores de reunió i una llarga compareixença davant la premsa, Colau ha tornat a travessar la plaça Sant Jaume amb el convenciment per part d'uns i altres que s'obren noves vies de diàleg.
Acords de la reunió: - Acord polític per "impulsar" el metro a la Zona Franca. L'alcaldessa s'ha mostrat disposada a responsabilitzar-se del 50% i han acordat que negociarà aquest tema amb el vicepresident Oriol Junqueras. - Connexió de les dues línies de tramvia, Trambaix i Trambesòs. Del finançament se n'encarregarà l'Ajuntament i el traçat es decidirà en funció dels estudis que s'estan elaborant. - Acostament en xifrar el deute de la Generalitat amb l'Ajuntament. El consistori parla de 109 milions i la Generalitat de 99. - Tant Colau com la consellera Neus Munté han assegurat que la reunió ha servit per acordar un "front comú" davant del Govern de Madrid per negociar les inversions pendents en infraestructures. - Nomenament d'un comissionat per al projecte T-Mobilitat.