El clam de llibertat i contra la repressió ha ressonat aquest dissabte als carrers de Barcelona, en una concentració que ha omplert el carrer Marina des de de l'Avinguda Icària fins a la Sagrada Família. La convocatòria, que s'havia organitzat en protesta per la condemna del Suprem contra els líders independentistes, ha recollit també el malestar i la denúncia per les detencions que s'han registrat en les protestes des que es va fer pública la sentència.
La manifestació d'aquest dissabte, rere el lema Llibertat, s’ha donat cita al mateix lloc on fa dos anys es va organitzar la marxa contra l’empresonament dels líders independentistes. Això no obstant, la Guàrdia Urbana ha quantificat aquest cop l'assistència en 350.000 persones, molt per sota de la xifra que va fer pública aleshores, la qual cosa ha provocat la protesta pública d'Òmnium i ANC que atribueix aquest ball de números al fet que la responsabilitat política de la Guàrdia Urbana està ara en mans del PSC amb Albert Batlle.
La convocatòria ha tingut un caràcter transversal, que ha volgut anar més enllà de la reivindicació independentista i apel·lar a la defensa dels drets fonamentals vulnerats per les detencions i retallats per la sentència. No hi havia polítics a la capçalera i tant el president de la Generalitat, Quim Torra, el del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident, Pere Aragonès, com els representants dels partits han quedat relegats a ocupar un espai secundari.
Paluzie: cal resposta institucional
Des de l’escenari, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que no es pot acceptar les condemnes d’entre 9 i 13 anys imposades als líders independentistes com tampoc que la resposta a la sentència hagi provocat més repressió. Per aquesta raó, i després d’advertir que l’objectiu de la repressió és "invisibilitzar", ha recordat un a un no només els noms dels presos polítics sinó també els noms dels detinguts, que els concentrats responien amb un crit de "llibertat".
La president de l'ANC ha acabat el seu parlament amb un avís: “A més repressió, més mobilització. Ni un pas enrere”.
Abans, però, ha enviat des de l'escenari també un advertiment als partits i al Govern. “Ens cal urgentment una resposta política institucional a l’alçada del moment històric que estem vivim”, ha reclamat. Ha garantit que des del carrer se seguirà defensant tots els drets, de forma transversal i inclusiva, "però des de les institucions calen respostes".
Mauri: l'únic camí és la negociació
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha ajustat el seu discurs a l'objectiu de la marxa i ha llançat “un missatge molt clar” a l’Estat en el sentit que la repressió no pot frenar la voluntat d’una part molt important de la societat. Mauri ha insistit que aquest conflicte no es resoldrà “ni amb jutges ni amb més repressió”.
“L’únic camí és la negociació política, mai no es pot negar el diàleg”, ha advertit, després d’assegurar que no es pot permetre que hi hagi “gairebé 50 persones empresonades i més de 1000 persones perseguides per la justícia”. “Els presos han de tornar a casa. Ja n’hi ha prou de repressió”, ha reblat.
Bragulat: Seguirem determinats
En nom de les famílies dels presos, Blanca Bragulat ha recordat el tarannà pacífic del moviment independentista que l’1-O va porta a les urnes més de 2 milions de persones. “Hem estat, som i serem un poble que afronta les injustícies i la repressió amb valentia i coratge, sempre des del pacifisme i la no violència”, ha subratllat.
L’esposa de Jordi Turull ha cridat a reivindicar “avui i sempre” els presos, els exiliats i tots aquells que estan patint la “ràtzia repressiva”.
“Cap sentència per molt dura que sigui canviarà les aspiracions polítiques de milions de ciutadans, que seguiran determinats i ferms per defensar les seves conviccions. Que ni la injustícia ni la repressió ens aturi en la defensa dels nostres drets, en defensa de la llibertat”, ha reclamat.