La revocació de la Medalla d'Or de Barcelona de l'exministre franquista Rodolfo Martin Villa ha superat aquest dimecres el seu penúltim tràmit. La seva retirada s'abordarà en el ple municipal del divendres de la setmana vinent, després de passar aquest dimecres per la comissió de Presidència. En la comissió, el Govern (BComú, PSC), el PDeCAT i ERC hi han votat a favor; el PP en contra, i Cs i la CUP han expressat una reserva de vot a l'espera de posicionar-se en el ple.
La medalla va ser concedida després d'un acord del ple en 1976, i el ple de la setmana vinent haurà d'aprovar definitivament la revocació, per la qual va advocar el tinent d'alcalde Jaume Asens al maig en commemorar-se 30 anys dels Successos de Vitòria, quan van morir cinc persones i altres 150 van resultar ferides per l'actuació policial durant una vaga.
L'escrit d'al·legacions presentat per Martín Vila en el tràmit d'audiència -que s'ha desestimat- va qüestionar la falta de motivació de la retirada de la condecoració i la seva indefensió, a més de defensar la seva pròpia contribució a la democràcia i de reiterar la seva voluntat de declarar davant la justícia argentina en la causa oberta per la jutgessa Servini pels Successos de Vitòria.
L'expedient de l'Ajuntament, que compta amb els corresponents informes del Comissionat de Programes de Memòria i dels Serveis Jurídics, el responsabilitza de la repressió directa dels ciutadans que participaven en les mobilització dels moviments socials democràtics de l'època i el considera "responsable polític" de les persecucions, maltractaments, tortures i vexacions que la policia de la dictadura va practicar en l'època.
Rendició de comptes
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat que Martín Vila és el responsable polític de "persecucions i tortures", i ha defensat que retirar-li la medalla respon a la voluntat del Govern municipal de construir un país amb una millor cultura democràtica que, segons ell, s'ha de construir sobre la memòria i la rendició de comptes.
El regidor de Demòcrata Jordi Martí ha assegurat que és una anomalia històrica que Martín Vila segueixi gaudint de la distinció: "El mateix interessat hauria d'haver retornat la medalla", i ha afegit que l'objectiu de la revocació és reparar la memòria dels quals van sofrir la repressió franquista.
La regidor d'ERC Trini Capdevila ha defensat "desenterrar el llarg silenci de la Transició, que ha servit per tapar els assassinats del franquisme", i ha reclamat també enviar la Guàrdia Urbana a retirar la medalla a la infanta Cristina, que se li va revocar per unanimitat en el ple d'abril de 2016 per la seva vinculació al cas Nóos.