L'ombra de la sospita planeja sobre el president espanyol, Mariano Rajoy, després de la compareixença de l'extresorer de la formació, Luis Bárcenas, aquest dilluns al Congrés. Un PSOE disposat a liderar l'oposició al PP ha obert la caixa dels trons, a la qual s'hi ha sumat Ciudadanos i Podemos. La portaveu socialista, Isabel Rodríguez, ha acusat Rajoy de cobrar sous en negre, rebre personalment els sobres i destruir proves amb una màquina trituradora al despatx. "Perquè sabia que estava cometent una il·legalitat", ha dit sobre el líder de la formació popular.
Rodríguez s'ha remès a les declaracions de Bárcenas davant l'Audiència Nacional per afirmar que Rajoy estava "directament implicat" en la trama, al·legant que el seu lideratge coincideix temporalment amb les presumptes il·legalitats. Aquestes consistirien a finançar campanyes irregularment i anar "dopat" a les eleccions; no declarar a Hisenda uns 3,6 milions d'euros que haurien anat a parar a mans dels dirigents Maria Dolores de Cospedal, Rodrigo Rato, o Francisco Álvarez-Casos, o "destruir proves a cop de martell", com va passar amb els discs durs dels ordinadors de Génova.
El silenci reiterat de Bárcenas ha estat interpretat com un "pacte de silenci" per part dels socialistes. "Vostè està intentant ser fort", ha dit Rodríguez parafrasejant el famós "Luis, sé fuerte", que el president espanyol va dir a través d'un SMS al seu extresorer. El compareixent ha justificat, però, el seu silenci amb què estava immers en un procediment judicial per la Gürtel i la mateixa caixa B. "El meu dret a la defensa està per sobre de la sobirania popular i de qualsevol cosa", ha sentenciat desafiant, davant la portaveu d'Unidos Podemos, Irene Montero.
La tensió entre el dret individual a la defensa i la representació democràtica ha esclatat quan Montero assegurava que la "llei del silenci" estava "obstaculitzant" els treballs de la Cambra. Bárcenas s'ha justificat que era "incorrecte" fer-lo assistir enmig dels seus processos judicials i ha dit que estava disposat a tornar-hi a posteriori. La crítica de l'extresorer ha estat contundent també per la citació dels altres tres, un dels quals —Ángel Sanchís— va deixar de ser-ho al 1986 i dos més "estan sense capacitat mental" per problemes de salut.
El líder d'ERC, Joan Tardà, s'ha sumat a les crítiques per la seva compareixença. "Un error", ha dit Tardà, després d'assegurar que hagués preferit l'assistència d'altres personalitats, com ara sociòlegs, perquè el problema de la corrupció seria de caire més profund. "El sistema espanyol està corromput desde la Casa Reial fins a la darrera de les organitzacions", ha sentenciat el republicà. Aquest ha instat a Bárcenas a "demanar perdó" si era un "patriota", i l'extresorer s'hi ha tornat dient que Jordi Ausàs, d'ERC, no ho havia fet quan va entrar a presó per contraban de tabac.
Bárcenas ha mostrat la cara menys amable també amb Podemos, tornant sobre Veneçuela. Quan Montero l'ha acusat de generar una "valuosa" fortuna "al marge de la llei", aquest s'hi ha tornat dient que hauria fet "com el senyor [Juan Carlos] Monedero" a Veneçuela. També ha assegurat que els seus diners i fortuna havien estat recopilats a través d'anys de treball en la seva professional.
A qui no ha agradat la compareixença és al PP, que ja ha recorregut la comissió davant del Tribunal Constitucional. El diputat Carlos Rojas s'ha queixat de les "calúmnies" dels altres grups, com si es tractés de la Inquisició i Torquemada. L'oposició s'ha indignat perquè Rojas no ha adreçat cap pregunta a Bárcenas, moment en què el president de la comissió, Pedro Quevedo, l'ha hagut de tallar perquè s'ha embrancat en qüestions relatives a l'economia. "No estem per parlar de temes de política general", ha dit tancant Quevedo.