Els presidents autonòmics del PP marxen de Santander amb les mans buides, igual que després de les seves reunions bilaterals amb Pedro Sánchez a la Moncloa. Durant la Conferència de Presidents, els onze barons populars han expressat el seu rebuig al finançament singular per a Catalunya i han posat en dubte la condonació del deute que el president espanyol ha anunciat que s’abordarà en un Consell de Política Fiscal i Financera el gener. El missatge a l’uníson del PP ha estat exigir que es posi a sobre de la taula la reforma del sistema de finançament en conjunt i no limitar-se a un “pedaç”, una “escenificació”, un “caramel enverinat”, un “esquer” o unes “engrunes” a través de la condonació del deute. En les seves compareixences posteriors a la cimera, tots els presidents autonòmics populars han qüestionat el camí traçat per la Moncloa i han restat importància a salvar-los de part del seu deute autonòmic si no es reforma el sistema per complet. “El Consell de Política Fiscal i Financera ha de ser convocat sense cap dubte de manera urgent, però per abordar el model de finançament, totes les altres coses són secundàries”, ha apuntat Alfonso Rueda. El president de Galícia ha exigit “abordar-ho com més aviat millor” i ha criticat que circumscriure-ho a la condonació del deute és “absolutament insuficient” i “no prioritari” davant “l’inajornable”.

Condonar el deute del País Valencià després de la DANA

Una de les reivindicacions que fa el PP és que la condonació del deute serveixi per alleujar la situació al País Valencià, que encara pateix les conseqüències de la DANA. Ara bé, seria una solució de mínims: “Condonar el deute a València és com que el banc et perdoni una mensualitat d’hipoteca”, ha resumit Carlos Mazón. El president valencià ha reprovat que Sánchez no els hagi explicat “res” i no hagi adquirit cap compromís. “No ens ha contestat com es pretén conjugar la multilateralitat bilateral o la bilateralitat multilateral”, ha denunciat. “Estaríem molt agraïts de conèixer els profunds camins d’aquest sender”, ha afegit.

Una de les vetlladores d’aquesta possibilitat és Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha titllat la condonació de proposta “profundament deslleial i insensata” que perjudica els qui “fan els deures” i no incorren en dèficit i ha defensat que si s’ha de condonar algun deute ha de ser el de la Generalitat Valenciana, que viu una “situació insostenible” per la catàstrofe que ha patit i perquè “va heretar un deute que els impossibilita per pagar les coses més necessàries”. El president andalús, Juanma Moreno Bonilla, s’ha alineat amb aquest camí: “Jo estaria d’acord a ajudar la Comunitat Valenciana i a centrar tots els esforços en ella: tindrà un impacte econòmic molt fort, una despesa brutal”. I s’hi ha afegit Alfonso Rueda: “Hi ha algunes comunitats autònomes, especialment una, molt necessitada en aquests moments perquè té una elevadíssima inflació i, per tant, necessita aquesta condonació”.

 

Un “xantatge”, un “caramel enverinat” i unes “engrunes”

El president de Múrcia, Fernando López Miras, ha denunciat que parlar de la condonació sense abordar una profunda reforma del sistema de finançament és un “xantatge” i un “caramel enverinat” i ha expressat la seva sorpresa per la “naturalitat amb la qual govern espanyol parla de la bilateralitat de la negociació amb Catalunya”. En la mateixa línia que ha expressat Ayuso, ha esgrimit que “segurament hi haurà comunitats que hagin generat deute per una gestió ineficient”, però ha reivindicat que a Múrcia el 80% o el 90% del deute “prové de l’infrafinançament i d’estar més de deu anys rebent molts menys diners de l’Estat per a sanitat o educació del que és necessari per atendre les necessitats de la població”.

Per la seva banda, la presidenta de Cantàbria i amfitriona de la cimera, María José Sáenz de Buruaga, ha afirmat que la condonació “no és més que un pedaç” i l’ha presentat com un “esquer” als territoris per intentar que “es conformin amb les engrunes”. La líder càntabra ha retret a Sánchez que no hagi donat ni “la més petita oportunitat” al “consens” a causa de les “hipoteques” que té amb els seus socis i que és “reu” d’ells.

“Una sortida cap endavant, un titular i una escenificació”

Més veus. Des de les Illes Balears, Marga Prohens demana abordar el sistema de finançament en la seva integritat i no “a trossos” i considera que discutir només sobre la condonació és “una sortida cap endavant, un titular i una escenificació”. “Tot forma part d’un conjunt, el nou model de finançament, i no som els presidents autonòmics els que l’hem de proposar”, ha esgrimit la presidenta balear. I ha reclamat a la Moncloa que el gener presenti un esborrany del nou sistema: “No ens posarem d’acord el primer dia, però almenys sabrem la proposta del govern espanyol, necessitem veure’l per escrit i fer tots els ajustaments necessaris”.

 

Des d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla ha sostingut que la condonació del deute “beneficia sobretot a les comunitats que tenen més deute, especialment Catalunya”, ha reiterat que no “es pot penalitzar a aquells que han fet la feina bé i no s’han endeutat” i ha assegurat que no acceptarà la “bilateralitat entre comunitats i l’Estat” i la “ruptura de la solidaritat territorial”. Sobre la cita del gener, ha lamentat que Sánchez l’hagi anunciat “sense cap paper ni proposta seriosa”. En la mateixa línia s’ha expressat el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que ha expressat la seva “profunda decepció” i el seu “emprenyament” pels resultats de la cimera i ha criticat que la condonació implica “perdonar el deute que han generat els separatistes” perquè sigui pagada per “tots els espanyols”. Així mateix, ha verbalitzat la seva sensació que Sánchez “no volia parlar res de res” i li ha retret que només es mogui per “anuncis efectistes”.

Feijóo veu “molt decebedor” el resultat de la Conferència de Presidents

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va assistir a les últimes cimeres com a president de la Xunta de Galícia, s’ha pronunciat sobre la Conferència de Presidents de Santander a través d’X: ha lamentat un resultat “molt decebedor”, ha catalogat de “falta de respecte” que el govern espanyol l’hagi “despatxat sense un sol paper i amb deu minuts a cada comunitat” i ha acusat la Moncloa d’haver-la “condemnat al fracàs ignorant qualsevol preparació prèvia”.

“Es dedica més temps i més esforços a preparar les reunions a Waterloo que aquesta”, ha denunciat. “A Sánchez li destorba tot el que no controla, és inconcebible que no se n’hagi atès ni una de sola de les seves propostes, l’Espanya de les autonomies és l’antítesi a aquest govern entossudit a crear privilegis i greuges”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!