El Partit Popular exhibeix unitat contra el finançament singular per a Catalunya pactat entre el PSC i ERC. Alberto Núñez Feijóo ha convocat aquest divendres tots els presidents autonòmics populars al Palacete de los Duques de Pastrana de Madrid per frenar les possibles discrepàncies o divergències entre els barons del PP després de l’oferta de Pedro Sánchez de reformar el règim comú de finançament amb més recursos per a totes les autonomies. I la conclusió, en boca del líder del PP, ha estat clara: “Tots els presidents renuncien expressament a caure en una bilateralitat tramposa referent al sistema de finançament dels serveis públics de tots els espanyols”. Feijóo ha assegurat que els barons populars “no participaran” de les “subhastes” del PSOE i ha reivindicat que “el que és de tots es dialogui i s’acordi entre tots” perquè “Espanya pertany a tots els espanyols”. A més, el PP exigeix la “injecció immediata” de 18.000 milions d’euros a les comunitats autònomes procedents del fons Next Generation que el govern espanyol “no ha estat capaç d’executar”.

 

Així mateix, els populars aposten per un nou model de finançament multilateral. “El que sí que dona solucions a Catalunya o a la resta d’Espanya és una actualització del sistema de finançament pactat als fòrums en els quals som tots, lliures de sospites i profits ideològics per part de l’independentisme o personals per part del socialisme i en els quals tots els espanyols, territori i preferència política a part, puguin sortir guanyant”, ha esgrimit Alberto Núñez Feijóo. A més, els populars exigeixen que “s’abandoni la quota independentista” i que la Moncloa i la Generalitat “tornin al mínim principi de lleialtat institucional”. El líder del PP també ha volgut subratllar que els líders autonòmics “lluiten pel benefici dels seus ciutadans”, però saben que, per sobre d’aquestes “legítimes aspiracions”, hi ha una cosa comuna: “Els principis constitucionals, la vocació de servei públic, la lleialtat institucional i la nació”. Per tot això, ha deixat clar quina serà l’actuació dels barons del PP a partir d’ara: “Tots a una”.

El PP presumeix que defensa els catalans “enganyats i utilitzats pel PSOE que fa pròpies les fal·làcies independentistes” i reitera la seva petició que es convoqui la Conferència de Presidents perquè “s’escolti els representants ordinaris de l’Estat en lloc de sol atendre les imposicions d’una minoria”. Alberto Núñez Feijóo ha arguït que “no és admissible que el govern espanyol pretengui que els espanyols visquin de les sobres dels seus arranjaments amb els independentistes” i ha lamentat que el que ha presentat l’executiu és “insuficient” i “insultant” per a la dignitat dels ciutadans.

Ayuso s’obre ara a reunir-se amb Sánchez, però sense parlar de finançament: “No caurem a la trampa”

Pedro Sánchez té la voluntat de reunir-se amb tots els presidents autonòmics per abordar la reforma del règim comú de finançament que va prometre el dimarts. I... quin serà el paper dels barons del PP? Fonts de Gènova reconeixen que no es poden ficar en la relació institucional entre els presidents autonòmics i el president espanyol i esgrimeixen que no poden ni impedir que acudeixin a la cita a la Moncloa ni obligar-los a assistir-hi si no ho volen. L’única consigna és que no hi vagin a parlar de diners. I les manifestacions públiques dels líders populars territorials ha anat en aquesta línia, per exemple, les de dues de les veus amb més rellevància: Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno Bonilla.

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha deixat clar que tots ho tenen clar: “No caurem a la trampa de Sánchez i parlarem per parts sobre el que és de tots”. Després que ahir demanés als barons del PP que no s’asseguessin amb Sánchez (esgrimint que “això no va de diners, sinó que va d’Espanya”), Ayuso s’ha autoesmenat i s’ha obert a reunir-se amb el president espanyol: “Tenim un problema d’inseguretat que està creixent, una destrossa absoluta de les Cercanías i un descontrol migratori, i és clar que voldria que això fos atès a la Moncloa”, ha afirmat. I ha celebrat que “tot el que tingui a veure amb la caixa comuna i amb els interessos dels espanyols en conjunt només es parli en un fòrum lleial, amb llum i taquígrafs”.

 

Per part seva, el president d’Andalusia ha deixat clar la seva voluntat de “parlar amb tothom” i de “dialogar”, també, amb el president del govern espanyol. Això sí, ha deixat clar que no acceptarà bilateralitat i actuarà amb “responsabilitat i respecte institucional”. “Parlarem del que ens importa als andalusos i als espanyols, la igualtat i solidaritat, no entrarem en cap subhasta ni blanquejarem les cessions a l’independentisme”, ha conclòs.

A la cimera han assistit tots els presidents autonòmics del PP, a excepció de la balear Marga Prohens, que en una entrevista en Catalunya Ràdio ha adduït motius d’agenda (la presidenta de les Illes participava a les dotze en l’obertura de l’any acadèmic de la Universitat de les Illes Balears). Al seu lloc, ha assistit el vicepresident balear, Antoni Costa. També hi era present el vicepresident de les Canàries, Manuel Domínguez, ja que el PP governa en coalició amb Coalició Canària (sota la presidència de Fernando Clavijo). Els altres barons del PP amb responsabilitats de govern no han faltat a la cita.

“Tractar aquests assumptes únicament als fòrums multilaterals dissenyats per a això”

A la reunió, Alberto Núñez Feijóo i els barons del PP han aprovat un document per comprometre’s a “no trencar la multilateralitat en cap supòsit” i a tractar assumptes com el finançament autonòmic “únicament als fòrums multilaterals dissenyats per a això”, en al·lusió a la Conferència de Presidents i al Consell de Política Fiscal i Financera. A més, l’escrit condemna “totalment l’artifici de la bilateralitat amb els separatistes amb què el govern d’Espanya pretén camuflar la seva determinació de construir un país amb ciutadans de primera i de segona”.

Cimera PP finançament autonòmic EFE
Foto de família de la cimera del PP / Foto: EFE

“Tant l’actualització del sistema com qualsevol qüestió relacionada amb el mateix han d’abordar-se entre tots, a través de les vies democràtiques, per assegurar la igualtat de tots els espanyols en l’accés als seus serveis públics: no mitjançant trobades arbitràries, a caprici del govern central i a porta tancada, sinó als fòrums legalment constituïts”, esgrimeix. I els líders territorials del PP conclouen: “Ens reivindiquem com a presidents autonòmics alhora que ciutadans espanyols que creuen en un país divers i unit i, si altres dirigents socialistes han renunciat al seu model d’Estat, nosaltres no i el continuarem defensant tots a una”.

Imitant el protocol i el disseny d’una Conferència de Presidents

Amb aquest acte, la voluntat inequívoca del PP era vendre una imatge institucional que repliqués una Conferència de Presidents. Les imatges distribuïdes, la ubicació i el protocol reforcen aquesta idea. El màxim òrgan de cooperació entre el govern espanyol i les comunitats autònomes no es convoca des del 2022 i s’ha convertit en un cavall de batalla del PP, que ho ha exigit insistentment des de fa mesos. De fet, hi ha hagut comunitats autònomes, com Madrid, Galícia o les Balears, que han arribat a portar a Pedro Sánchez als tribunals.

Feijóo cimera presidents PP PP (David Mudarra)
Alberto Núñez Feijóo presideix la cimera de presidents del PP / Foto: PP (David Mudarra)

El lloc en el qual s’ha celebrat la cimera no és casual: fonts populars apunten que el Palacete de los Duques de Pastrana, un palau del segle XIX situat al districte de Chamartín de Madrid, és un lloc més “bonic” i més “solemne” que la seu del PP al carrer Génova. I no s’amaguen d’assenyalar les similituds visuals i arquitectòniques entre aquest palauet i el Palau de la Moncloa. Però és més: Feijóo ha presidit la reunió amb totes les banderes de les comunitats autònomes per ordre d’aprovació de l’estatut d’autonomia, que és el mateix protocol que se segueix en una Conferència de Presidents. D’aquí la raresa de veure el líder del PP davant de la senyera i de la ikurriña, quan, per motius més que evidents, ni el president de la Generalitat, Salvador Illa, ni el lehendakari, Imanol Pradales, han assistit a una reunió restringida als barons del PP. Al cap i a la fi, aquest acte del PP ha volgut ser un mirall de la Conferència de Presidents que el PP exigeix des de fa temps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!