El Partit Popular respon al pacte entre el PSC i ERC per millorar el finançament de Catalunya amb una ofensiva coordinada des de totes les comunitats autònomes on governa. Els presidents autonòmics del PP han signat un manifest “unívoc i coordinat” que sintetitza la “posició unitària i comuna” que tindrà el partit contra la “independència fiscal” que considera que han acordat republicans i socialistes. En la roda de premsa posterior al primer Comitè de Direcció després de les vacances estiuenques, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha denunciat que el pacte entre ERC i el PSC crea un “estat confederal i asimètric amb espanyols de primera i de segona”, “trenca els principis de solidaritat, igualtat i multilateralitat per un interès particular” i representa un “desafiament nacional que transcendeix les sigles d’un partit”. “L’independentisme demana, Sánchez dona i els espanyols paguen”, ha reblat. Just ahir, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va considerar que l’acord és una “mutació constitucional” que porta a la “derogació de la Constitució”.

 

Per al PP, el pacte entre republicans i socialistes suposa un “pas més cap a la independència”. Borja Sémper ha esgrimit que “la manera que té Sánchez per acabar amb l’independentisme és donar-li la raó i aconseguir que assoleixi els seus objectius” amb una “independència fiscal” que servirà per “pagar un estat català, sufragar xiringuitos i no millorar els serveis públics”. El portaveu del PP ha posat en relleu que el document acordat entre els líders territorials del PP recull la “unitat de criteri” i les bases del que “ha de ser un finançament autonòmic que respongui als reptes” que té Espanya, en termes de “finançament de serveis públics i de garanties als nostres ciutadans de certa estabilitat”.

Borja Sémper ha assegurat que la posició dels presidents autonòmics del PP és la “defensa a ultrança de la igualtat de tots els espanyols” i ha deixat clar que, entre ells, “no hi ha cap fissura ni n’hi haurà, per molt que el govern espanyol vulgui ventar la idea que ho aconseguirà.” “Nosaltres no mercadegem”, ha conclòs. A més, per mostrar el seu ferm rebuig, els barons populars es reuniran el 6 de setembre amb Alberto Núñez Feijóo a Madrid per parlar de la “igualtat entre els espanyols” i del “finançament dels serveis públics del conjunt dels ciutadans” i per “rebutjar pactes” que, amb els diners de tots, pretenen garantir la presidència d’una comunitat”.

“Un intent il·legítim de modificar la Constitució per la porta del darrere”

Al comunicat, remès a la premsa tres hores després de la roda de premsa, el PP presenta l’acord entre el PSC i ERC com un “intent il·legítim de modificar la Constitució i el model d’Estat per la porta del darrere” i “al dictat dels que mai no han acceptat la igualtat i la solidaritat dels espanyols”. Els populars esgrimeixen que l’exclusió de Catalunya de la caixa comuna de les comunitats autònomes “apunta a la línia de flotació del model autonòmic d’igualtat i solidaritat” i “dinamita l’autonomia i la Hisenda de l’Estat i la seva capacitat i el seu mandat constitucionals de vetllar per la solidaritat”. El PP retreu al PSOE i a ERC que utilitzin “Catalunya i els catalans com a moneda de canvi” i considera que el pacte “prolongarà la decadència a la qual l’han abocat aquests anys de polítiques irresponsables”. “La cessió total de la fiscalitat serviria per finançar sense límits un altre procés independentista, s’hauria de pagar amb grans pujades d’impostos als ciutadans de la resta de comunitats i certificaria la inexistència de l’Estat a Catalunya”, proclama el text.

 

“El govern espanyol tracta ERC com a ximples”

Borja Sémper també ha disparat contra les declaracions de María Jesús Montero, que dimecres passat va assegurar que el pacte entre el PSC i ERC no és un “concert econòmic”. Posteriorment, ERC va amenaçar de deixar el govern espanyol sense pressupostos si no compleix l’acordat. “Aquest govern és una conya i ens tracta a tots com a ximples, també a ERC”, ha afirmat Borja Sémper, que ha insistit que el document signat pels barons populars és un “front comú a favor de la igualtat, també dels catalans, que també mereixen un bon sistema de finançament”. “Sánchez està trencant un model de finançament a canvi d’investir un company seu de partit com a president de la Generalitat”, ha lamentat Sémper, que ha afegit que l’executiu espanyol “perjudica el conjunt dels espanyols i també els catalans”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!