"Com són els espanyols?" Amb aquesta pregunta, un programa de la televisió basca EiTB va qüestionar quines són les principals característiques que defineixen la ciutadania de l'Estat. Un programa que, tot i haver estat emès el passat 8 de febrer, ahir va fer esclatar la xarxa, motiu pel qual es va acabar eliminant el vídeo d'aproximadament una hora d'Internet.
La resposta a aquesta pregunta és clara: "als bascos ens venen al cap, normalment, aquests quatre prototips":
1. Fatxes
Segons el vídeo, els "fatxes" estan representats per José María Aznar.
2. 'Paletos'
Els espanyols són 'paletos' perquè els noms dels pobles "sempre comencen per Villafranca".
3. Txonis
El programa Callejeros presenta molt bé aquesta característica, sempre segons EiTB, amb gent que escolta Camela.
4. Progres
Els defineixen com "algú que es va quedar al 68, que ha llegit molt i és molt culte, i que, no obstant això, diu que vota el PSOE.
Una vegada fets aquests breus apunts, el programa decideix sortir al carrer i preguntar als bascos com veuen ells els espanyols. El primer a sortir els defineix com a "trauma, és traumàtic". El segueix un altre que els titlla d'"opressors", però, també, com a "un contrasentit del mateix concepte d'Espanya" i, per posar-hi un toc positiu, acaba dient que, "com a nota al peu de pàgina: plaer i llibertat".
El tòpic sobre les tapes i les cerveses no pot faltar en aquesta definició. "Per a mi... vacances, calor, xiringuitos, canyetes, platja", mentre que hi ha qui va més enllà i, citant 'memes' de les xarxes, assegura que "Espanya té aquest nom perquè quan s'anava a triar, 'Mongòlia' ja estava agafat". En aquesta mateixa línia, una dona deixa anar que "culturalment, són una mica endarrerits" i que "em ve la imatge d'un rústec".
I ells no són els únics que pensen així. Amb diferents adjectius -tots per qualificar la mateixa idea-, dos amics asseguren que són "orgullosos amb un punt d'ignorants". I ho diuen amb l'argument que "amb la crisi, devent una milionada, tot Europa mirant i... 'eh, que hem guanyat el mundial'". Els dos amics acaben cantant amb ironia el "yo soy español, español, español".
Altres arguments versen sobre el fet que "els espanyols sempre es volen fer amics teus" i, qui fa aquesta afirmació, s'autorespon dient que "fora, fora".
Què pensen d'Espanya?
Rotund i contundent, un home assegura que "no m'agrada gens, gens", mentre que les noies tiren més pel concepte de marichulo per queixar-se que els homes espanyols "sempre tiren floretes" i els caracteritza la "prepotència masculina i el masclisme".
Carreguen contra els toros, la Guàrdia Civil, la selecció espanyola i les banderes que omplen els estadis. Banderes espanyoles que defineixen com a "horror", "fàstic", "lletja" o, amb to irònic, asseguren que "la combinació cromàtica està bé". També hi ha qui fa memòria i explica que el van arrestar durant la mili per negar-se dues vegades a fer un petó a la bandera; "n'estic orgullós", assegura.
Sobre l'himne espanyol... Riures i més riures. A una de les entrevistades li agafa un atac de riure quan li pregunten què pensa de l'himne i acaba dient que quan el sent "em vénen ganes d'apagar la tele". Una altra, que tampoc no pot parar de riure, posa damunt la taula que "m'agafen ganes de vomitar", fins que finalment un diu que, tot i que "baixo el volum, com a himne no està malament, una altra cosa és el que significa".
Els personatges d'Espanya
Qüestionats sobre quin personatge creuen que representa Espanya, el primer a sortir assegura que és Frederico Trillo, conegut per la seva etapa de participació en el franquisme i que més tard va ser president del Congrés pel PP i ambaixador espanyol al Regne Unit, però també li ve al cap el nom de Luis Bárcenas.
Un altre té clar que, per a ell, és Mariano Rajoy el representant de l'Estat. En aquest punt hi coincideixen diversos entrevistats. Jesús Gil al jacuzzi, el rei Joan Carles I demanant perdó amb les crosses a les mans per haver anat a caçar elefants o Isabel Pantoja o Rocío Jurado són uns quants dels altres noms que apareixen a la llista.
Als entrevistats també se'ls demana si comprarien una samarreta d'Espanya si el seu fill si li ho demanés. Alguns s'asseurien a parlar-hi "seriosament", perquè "seria senyal que alguna cosa no he fet bé". D'altres asseguren que sí que li comprarien la samarreta, però bromegen dient que a "la primera rentadora hi tiraria molt de lleixiu". Els més rotunds diuen que "no, no ho faria mai".
El vídeo
El vídeo ha estat eliminat d'Internet per les crítiques rebudes, però el portaveu de Cs al Congrés, Juan Carlos Girauta, n'ha penjat un resum a YouTube en què posa de manifest que "continuament a tot el programa es contraposa el concepte d''Espanya' o 'espanyol' al de 'euskaldun' o 'Euskal Herria'".
A Twitter, també va carregar contra el reportatge posant de relleu que, si TVE fes un programa com aquest, "el cas arribaria a l'ONU".
De fet, Cs d'Euskadi ha demanat a la fiscalia que investigui l'emissió d'aquest programa "que incita a l'odi" i el mateix líder de la formació, Albert Rivera, es va preguntar si és "per incitar a l'odi" que alguns volen les televisions públiques.