Tot ha sortit com estava previst. Consultades de forma telemàtica aquest dijous a la tarda en una assemblea nacional extraordinària, les bases d'EH Bildu han donat el seu sí als pressupostos de l'Estat. La militància ha ratificat la proposta feta per l'executiva de la formació abertzale de votar-hi favorablement. Ho ha fet amb el 91,5% dels vots a favor, el 5,6% en contra i el 2,9% en blanc. Hi han participat 1.588 persones. D'aquesta manera, Pedro Sánchez ja té assegurats els vots necessaris per tirar endavant els comptes públics amb el PNB i ERC. Almenys 179 vots favorables, a més de formacions petites. Ciutadans, que ja no és necessari, ja ha anunciat avui el seu no.
Fonts de la formació abertzale subratllen que l'assemblea s'ha desenvolupat en un "clima de normalitat" i que "ha estat un exercici de democràcia interna, en el qual cada persona ha pogut expressar la seva opinió lliurement". Posen de relleu l'alta participació i asseguren que l'ampli aval de les bases a la proposta de l'executiva "reflecteix la voluntat de la nostra formació de ser agents proactius, de buscar aliances que tinguin com a objectiu ampliar i blindar els drets de la ciutadania, a més de posar fre a les dretes i a les seves polítiques retrògrades".
Va ser el mateix Arnaldo Otegi qui va anunciar dimarts la proposta de l'executiva. Per justificar el seu posicionament davant dels pressupostos de l’Estat, el coordinador general d’EH Bildu va defensar que “estem aquí per defensar els drets de la gent i per evitar que la dreta governi a l'Estat o a Euskadi”.
Otegi no va assegurar que hi hagués acord amb el govern espanyol, sinó que les converses continuaven. El que sí que va negar és que hi hagués cap mena de contrapartida amb apropament de presos d’ETA a presons basques. “La repatriació dels presos al nostre país no és objecte de negociació, sinó el compliment de la legislació penitenciària”, va defensar. Va recordar que “si existeix apropament de presos és perquè algú va decidir que hi hagués allunyament, totalment contrari a la legislació penitenciària".
El suport d’EH Bildu ha tornat a encendre el debat durant les últimes setmanes. La dreta ha recuperat el “tot és ETA” i ha acusat La Moncloa de pactes ocults amb l’esquerra abertzale, que el PP, Vox i Ciutadans assenyalen com “els hereus d’ETA”. També han saltat els barons socialistes i exdirigents del PSOE habituals. Avui mateix ho ha fet l'expresident Felipe González, l'últim que faltava.