Les bases de Podemos han avalat que la direcció del partit situï dues línies vermelles per negociar els pressupostos generals de l’Estat. El 89,9% de la militància, segons ha informat aquest dilluns el partit, ha donat llum verda a exigir abaixar per llei el preu dels lloguers en un 40%, així com trencar relacions comercials i diplomàtiques amb Israel. La pregunta a la qual han hagut de respondre els podemites era la següent: "Estàs d'acord que Podemos pacti amb el govern espanyol actuar contra l'estat genocida d'Israel i frenar la crisi de l'habitatge per donar el seu vot a favor dels Pressupostos Generals?". Només el 8,08% ha votat en contra d'unes exigències, que, concretament, també demanen prohibir la compra d'habitatge que no sigui per residir-hi, així com "desmantellar immediatament els comandaments 'esquadristes' com Desokupa". 

 

Amb aquesta decisió, Podemos escanya Pedro Sánchez encara més. Ara que Sumar està en hores baixes, els morats estan capficats a tornar a ser els referents de l'esquerra alternativa. Aquesta batalla caïnita la perceben també al govern espanyol. Aquesta setmana passada, quan Podemos ja havia anunciat que consultaria a la militància aquestes dues línies vermelles, un ministre reconeixia en conversa informal que la situació els preocupa. A la Moncloa perceben una competició entre socis per veure qui estira més de la corda en les converses per aprovar els pressupostos.

Aquest membre d'alta jerarquia en el Consell de Ministres opinava que l’objectiu d’aquestes formacions seria poder posar-se la medalla de ser qui faci descarrilar les negociacions i, potser conseqüentment, la legislatura i el mandat de Pedro Sánchez. La primera resposta del PSOE, com tantes altres vegades, ha estat que les exigències que planteja Podemos són “inassumibles”. S’escuden en la “inconstitucionalitat” de la demanda relacionada amb l’habitatge.

Fonts de l'alta capitania de Podemos repliquen, però, que "ja està bé que les coses deixin de ser inconstitucionals només quan es negocia amb Junts". Obsessionats amb venjar-se de Yolanda Díaz i fulminar Sumar, els morats busquen darrerament la confrontació directa també amb els socialistes. En les passades sessions de control al govern espanyol, Podemos s’ha referit a PSOE i PP com el “bipartidisme de la corrupció”. I aquesta passada setmana, la líder del partit va protagonitzar un amarg cara a cara al Congrés dels Diputats amb la ministra d’Habitatge. “Vostès defensen els rendistes perquè són rendistes”, li recriminava Ione Belarra a Isabel Rodríguez. La socialista no va quedar-se callada i li va assegurar que amb les tres propietats que té “no li arriba per pagar el xalet de Galapagar”, en referència a la polèmica torre on viu Pablo Iglesias amb Irene Montero. Preocupada, una important ministra del govern espanyol resumeix l’escenari dient que, a l’esquerra del PSOE, hi ha “ansietat per ser els protagonistes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!