La vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, assegurava aquest diumenge que l'amnistia només pot arribar després d'un "pacte històric" i "sense unilateralitat". "Quan una part s'asseu a negociar ja està renunciant a la unilateralitat", argumentava en una entrevista que publicava La Vanguardia. La resposta a aquestes declaracions no es feia esperar, i el mateix president a l'exili, Carles Puigdemont, avisava que "les condicions no les posa qui demana ajuda". Precisament el dirigent independentista es va reunir amb Díaz a Brussel·les a principis de setembre. Una trobada que va significar l'inici de les converses per a la investidura. L'ABC no vol ni sentir a parlar d'amnistia i és per això que ha fet mans i mànigues per trobar testimonis jurídics en contra d'aquesta mesura. "Aquesta amnistia és la fallida de l'estat de dret", titula el rotatiu que ha parlat amb set exalts càrrecs del Tribunal Constitucional. D'aquests set n'hi ha sis contundents contra l'amnistia, però n'hi ha un, Pascual Sala, president emèrit del TC, que assegura: "La Constitució no ho prohibeix sempre que estigués motivat i tingués com a finalitat la convivència".

ABC

"La via unilateral de Junts tensa la fase clau de la negociació amb el govern espanyol", titula El País que afegeix que el PSOE i Sumar insisteixen a allunyar la possibilitat d'una repetició electoral". Sobre el català, el diari assegura que "la UE està guanyant temps per decidir sobre l'ús del català, el gallec i l'euskera". "Si cal endarrerir el català, que no sigui per diluir-lo", indicava aquest diumenge la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret. Serret afirmava que l'objectiu de la Generalitat és que la llengua sigui oficial a Europa "al més aviat possible", i que no sap si s'ha de "dilatar o no", però que el que cal evitar és una rebaixa de la proposta.

El País

El Mundo publica una enquesta del País Basc on assegura que Otegi està a prop de ser lehendakari davant la forta caiguda del PNB. El rotatiu també s'acomiada de Pepe Domingo Castaño; el periodista espanyol ha mort de forma sobtada aquest diumenge de matinada a l'edat dels 80 anys, segons ha informat la Cadena Cope. Es tractava d'una de les veus clàssiques de la ràdio esportiva i era un dels principals conductors del programa 'Tiempo de Juego' de la mateixa cadena. Gran part de la seva trajectòria l'ha passat a la ràdio de la Conferència Episcopal Espanyola, tot i que es va donar a conèixer a la Cadena Ser. 

El Mundo

La Razón ho està passant fatal amb els pactes per a la investidura i lamenta que "Puigdemont ha aconseguit un Congrés supranacional". El diari fa referència al fet que, a partir d'aquest dimarts, el català, l'aranès, el basc i el gallec es puguin utilitzar ja al ple del Congrés. Per fer-ho possible, la cambra contractarà traductors i habilitarà un sistema similar al que funciona des de fa anys al Senat. En aquest ple de la setmana que ve s'aprovarà, precisament, la reforma del Reglament que estableix la possibilitat d'utilitzar les llengües oficials a tota l'activitat parlamentària. La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu que decidirà sobre l'oficialitat del català a les instàncies europees.

La Razón

La Vanguardia informa que Catalunya està entre les quatre autonomies amb més pressió fiscal en successions. La imatge del dia, però, és la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que van visitar aquest diumenge l'illa de Lampedusa, en plena crisi migratòria després de l'arribada de més de 10.000 migrants en poc més de 72 hores. "La immigració il·legal és un desafiament europeu que demana una resposta europea", va reconèixer Von der Leyen en la conferència conjunta amb Meloni. "Vull ser molt clara, tenim una obligació com a part de la comunitat internacional. Però serem nosaltres els qui decidirem qui ve a Europa i en quines circumstàncies, no els contrabandistes", va voler deixar clar la presidenta de la CE, que va posar sobre la taula un pla de 10 punts per abordar la crisi migratòria a Europa.

La Vanguardia

Vela a la portada d'El Periódico, concretament de la Copa Amèrica que s'està celebrant a Vilanova i la Geltrú. L'equip nord-americà American Magic, comandat per l'australià Tom Slinsgby i l'anglès Pau Goodison, s'ha imposat en la regata preliminar de Vilanova després de no poder enfrontar-se al Team New Zealand, segon, en la mànega final de l'esdeveniment. El reglament establia que els dos primers de la general s'enfrontaven en una mànega final única en 'Match-Race' (vaixell contra vaixell), però la caiguda de vent ha impedit la seva celebració. 

El Periódico

El Punt Avui recorda que aquest dimecres se sabrà qui guanya les eleccions a la Cambra de Barcelona, que es disputen Eines de País i Va d'Empresa. A Barcelona, el ple de la Cambra el constitueixen 60 membres: 52 escollits democràticament —són els que es voten entre aquest divendres i el pròxim dimecres—, 6 designats per organitzacions empresarials —ja estan pactats entre Foment del Treball i Pimec— i 2 reservats per empreses que facin una aportació de 75.000 euros a l'any (les anomenades cadires de plata). Aquests dos últims seients actualment estan buits. La resta de cambres amb més d'una candidatura també celebren eleccions aquests dies. A més de la de Barcelona, la Cambra de Terrassa també celebra eleccions en tots els epígrafs i en aquest cas també s'escolliran els representants de les patronals. Manresa és l'altra de les cambres que celebrarà eleccions per alguns o tots els seus epígrafs.

El Punt Avui

Finalment, alarma a la portada de l'Ara que alerta que els embassaments estan a tocar de la situació crítica que es va viure el 2008. El diari lamenta aquesta situació tot i recordar que divendres va ser el dia més plujós des del març de 2022, però no suficient per fer pujar el nivell d'aigua dels pantans. Precisament sobre la sequera, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) preveu que la conca del Segre pugui abandonar la situació d'emergència el 30 de setembre si les condicions de cara als pròxims dies són favorables, segons va publicar a l'avançament quinzenal de l'informe mensual de sequera del setembre. Exposa que les reserves segueixen sent baixes, però que "gràcies a la gestió" que s'ha fet, els embassaments del sistema Rialb-Oliana ja acumulen més aigua que la que tenien l'any passat per aquestes dates. 

Ara