L’extrema dreta esmola els ganivets davant la no-detenció de Carles Puigdemont. Vox i Hazte Oír han acudit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Tribunal Suprem per exigir responsabilitats als que, a parer seu, són els responsables que el president a l’exili pogués tornar a Barcelona, aconseguís escapolir-se dels Mossos d’Esquadra i no fos detingut. A més, aquest matí el seu entorn ha confirmat que ja ha sortit d’Espanya. Els fets que van tenir lloc ahir a Barcelona han donat peu a una denúncia i dues querelles.
🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya
Vox porta al TSJC Joan Ignasi Elena, Gonzalo Boye, el cap del dispositiu policial i els que van ajudar Puigdemont
En primer lloc, tal com va anunciar ahir Ignacio Garriga durant el debat d’investidura, Vox ha presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra al conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, contra l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, contra el cap del dispositiu policial i contra “tots el que han ajudat Puigdemont a sostreure’s de l’acció de la justícia”. En concret, assenyalen quatre delictes: omissió del deure de perseguir delictes, desobediència i denegació d’auxili a l’autoritat judicial, encobriment i prevaricació. Vox també sol·licita al Suprem que activi l’ordre europea de detenció i reclama al TSJC que “identifiqui els que apareguin a les imatges difoses en mitjans públics”. A més, demana que el TSJC prengui declaració al cap de l’operatiu perquè aclareixi “quines instruccions es van donar i per què es va permetre el grau de participació delictiva en l’acte, sense que s’actués convenientment i tenint constància directa dels flagrants indicis delictius”.
El text de la querella, de 19 pàgines, relata que Puigdemont va aconseguir arribar a l’acte convocat a Arc de Triomf “sense haver trobat cap obstacle” i explica que, després de fer el seu discurs, “va abandonar el lloc” amb la “col·laboració” de Boye “sense que, des d’aleshores, s’hagi sabut el seu parador”. Vox considera que “no pot atribuir-se a un error, sinó més aviat a una participació activa” i esgrimeix que els superiors dels Mossos van ordenar una “passivitat” que no va ser “casual ni decidida” pels agents. I és que el partit d’extrema dreta posa els Mossos en el centre de la diana: “Els vídeos reflecteixen una evident inacció dels Mossos, que no el detenen en cap moment, malgrat estar en la seva presència, amb l’agreujant de conèixer la situació que s’anava a propiciar per haver estat anunciada profusament”. Vox considera que la “passivitat” de la policia catalana va ser “imprescindible i necessària” perquè Puigdemont pogués entrar a Espanya i desaparèixer posteriorment. “La impunitat amb què accedeix a la plaça, igual com l’escandalós que resulta que la pugui haver abandonat sense que cap autoritat procedeixi a la seva detenció queda patent en totes les imatges”, conclou.
Hazte Oír denuncia a Fernando Grande-Marlaska al Suprem
En segon lloc, Hazte Oír ha denunciat aquest matí el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Tribunal Suprem per prevaricació, per encobriment, per omissió del deure de perseguir delictes per una autoritat o funcionari, per denegació del compliment de resolucions judicials, per denegació d’auxili a l’Administració de Justícia i per usurpació d’atribucions judicials. El sindicat ultra responsabilitza el ministre de l’Interior de l’autorització de l’acte que l’independentisme va organitzar per rebre Puigdemont: “En última instància, la decisió recau sobre el titular del Ministeri de l’Interior, que ha de respondre per les implicacions polítiques i legals de l’esmentada autorització”. A més, argüeix que Puigdemont hauria d’haver estat “detingut de manera immediata en trepitjar territori espanyol”, quelcom que és una “obligació clara de les autoritats dependents directament de Marlaska”.
Per a Hazte Oír, el retorn i posterior desaparició de Puigdemont “suggereix una omissió deliberada” per part de Marlaska, a qui acusa de no fer servir “tots els mecanismes necessaris”. Considera que si s’haguessin posat “tots els recursos personals i instrumentals i estratègies al servei del deure”, s’hauria pogut detenir Puigdemont. “La falta d’intervenció de Marlaska no només incompleix les seves responsabilitats, sinó que també reforça la percepció d’impunitat al voltant de Puigdemont, debilitant l’autoritat del sistema judicial, afectant la confiança en les institucions encarregades de fer complir la llei i posant en dubte la imparcialitat i l’eficàcia del mateix Ministeri”, afegeix l’escrit.
A més, en la seva querella, el sindicat ultra fa una lectura política dels fets. “És clar i evident l’interès polític del govern espanyol en la no-detenció de Puigdemont”, assenyala. I argüeix que els ministres “han suggerit que la seva detenció podria revifar tensions polítiques i socials”, sosté que haver-lo detingut hauria suposat una “crisi de governabilitat” per a l’executiu i acusa la Moncloa de “connivència” o “consentiment tàcit”. “La no-detenció de Puigdemont de manera immediata suposa avivar el dubte de la independència judicial, posant de nou el focus, com ha fet aquest govern, en la Judicatura”, afegeix el text.
Hazte Oír es querella contra Pere Aragonès, Joan Ignasi Elena, Pere Ferrer i Eduard Sallent al TSJC
Finalment, Hazte Oír va presentar ahir a la tarda una querella al TSJC contra Pere Aragonès (president de la Generalitat en funcions), Joan Ignasi Elena (conseller d’Interior en funcions), Pere Ferrer (director general de la Policia) i Eduard Sallent (comissari en cap dels Mossos) per un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes. La tesi del sindicat ultra és clara: “Sabent on anava a estar, quan i, sobretot, havent-se realitzat l’acte de manera que podia veure’s Puigdemont de manera clara i nítida, es va optar conscientment i deliberadament per no detenir-lo”. Hazte Oír recorda que el lloc i hora en els quals Puigdemont “escenificaria el seu triomfal retorn” era “notori” després del vídeo publicat per Puigdemont i de la rebuda institucional convocada per l’independentisme.
El relat continua. I Hazte Oír assenyala que, després de fer el seu discurs, Puigdemont va baixar de l’estrada i va marxar “lliurement sense que ningú el detingués i sense que es monitorés” el seu parador: “És evident que això no es deu que Puigdemont sigui un mestre de l’escapada o un nou Houdini, sinó que ha existit per part de les forces policials una clara omissió en el compliment de les seves funcions”. Finalment, el pseudosindicat retreu que l’operació Gàbia per detenir Puigdemont no s’activés “preventivament” i només es posés en marxa quan ell ja “estava en territori espanyol”.