Junts per Catalunya s'ha manifestat clarament en contra dels darrers canvis normatius que ha impulsat el Departament d'Educació amb la consellera Esther Niubó al capdavant. El Departament d'Educació va anunciar a mitjan desembre als centres que a partir del curs 2025-2026 s'hauran d'introduir canvis en diverses matèries de batxillerat per tal d'homogeneïtzar la llei estatal d'educació, la LOMLOE. Això va provocar malestar als centres educatius, entre els docents i entre l'oposició al Parlament, fet pel qual va obligar a Niubó a rectificar.

Inicialment, la iniciativa preveia la unificació de les matèries de física i química, d’una banda, i de biologia, geologia i ciències ambientals, de l’altra; a més de la desaparició de l’oferta de les matèries de literatura catalana i literatura castellana com a matèries de modalitat, i també de les afectacions sobre el Treball de Recerca amb la pèrdua del valor del 10% en el còmput total de la nota final de Batxillerat. Després de la compareixença de la consellera, tot plegat ha quedat en l'aire, i és que va definir que les literatures serien una línia vermella per la singularitat de Catalunya. Ara com ara el Departament està en converses amb el Ministeri per tal de singularitzar el currículum català. 

Quines mesures presenta Junts?

Davant la polèmica, Junts demana en un comunicat al Govern de retirar la proposta i reformular el currículum de forma consensuada, a més d'exigir transparència sobre les converses que té amb el Ministeri. Els juntaires anuncien que registraran un conjunt d'iniciatives al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Senat amb l'objectiu que les modificacions no acabin efectuant-se. Els diputats de Junts al Parlament, a més, ja han iniciat accions per tal que el Govern posi a disposició dels diputats els requisits rebuts i els informes encarregats.

El grup parlamentari encapçalat per Míriam Nogueras a Madrid presentarà una proposta per revertir les interpretacions de la LOMLOE i del Reial decret que la desenvolupa que afecten el currículum de Batxillerat vulnerant la distribució competencial establerta per l’Estatut d’Autonomia. Al Parlament, Junts ja ha demanat explicacions al Govern de Salvador Illa i ha exigit que modifiquin el decret actualment vigent per protegir les matèries de modalitat i tornar a les 4 hores setmanals per a cada una. En canvi, al Senat demanarà la compareixença de la ministra d’Educació, Pilar Alegría

Evitar tants canvis normatius

El partit ha demanat l’aturada de la modificació del decret català de batxillerat fins que no s’hagi trobat una proposta que garanteixi i millori el model actual. En aquesta línia, consideren que aquests canvis malmeten encara més l’educació i no ajuden a la millora dels resultats deficients als informes PISA i PIRLS. Junts defensa que els centres no poden continuar patint tants canvis normatius, com ja va succeir amb Josep González i Cambray al capdavant de la Conselleria d’Educació. A més, insisteix en el fet que qualsevol modificació cal que compti amb el consens de tota la comunitat educativa, així com amb la participació de les universitats i de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!