Busquen respostes. Arran del CatalanGate, Junts ha formulat una bateria de preguntes al govern espanyol per intentar esclarir tots els aspectes relacionats amb el polèmic cas d'espionatge. La portaveu dels independentistes al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha formulat tot un seguit de qüestions amb les quals pretén descobrir la relació que guarda l'executiu espanyol amb la polèmica destapada aquest dilluns per la revista nord-americana The New Yorker. Cal recordar que Nogueras és a la llista de 65 víctimes de Pegasus difosa per Citizens Lab.
Mitjançant un extens document, la formació de Carles Puigdemont ha registrat 31 preguntes al Congrés dels Diputats sobre l'escàndol del CatalanGate. Així doncs, Junts recorda que "es tracta de l'espionatge polític amb el nombre de víctimes més gran detectat a la història" i que l'empresa israeliana Pegasus "tenia com a client al govern espanyol". "Per una altra banda, és sabut que l'empresa només ven aquest mètode d'espionatge a governs, o a les seves agències d'intel·ligència, i no a particulars. Segon l'empresa, l'objectiu del programa és destinar-lo a la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme", afegeix. I a partir d'aquí, tot el seguit de qüestions formulades.
- "És conscient el govern espanyol de què la jurisdicció competent per investigar aquestes pràctiques delictives és la de l'Estat en el territori del qual ha estat intervingut el dispositiu en qüestió?".
- "Manté el govern espanyol la seva asseveració de què Espanya és una democràcia plena o consolidada quan ha quedat demostrat que és un Estat que es dedica a espiar il·legalment els seus ciutadans?".
- "Com explica que les persones víctimes d'espionatge estiguin, totes elles, vinculades amb l'independentisme? No suposa això un indicatiu de persecució cap a una minoria nacional? No és això un exemple de persecució cap a la dissidència política?".
- "Entre les víctimes hi ha advocats que poden haver vist afectat el dret de defensa i el deure de secret professional, drets invulnerables en tot estat de dret. Què explicació se'ls donarà i com es pensa reparar aquest mal?".
- "Com valora el fet que la mateixa Comissió Europea hagi qualificat d'inacceptable l'espionatge realitzat amb Pegasus a ciutadans de la Unió Europea?".
- "Què li sembla al govern espanyol que el portaveu de la comissió, Johannes Bahrke, hagi dit que els Estats han de controlar els seus serveis de seguretat i tenen el deure d'investigar els casos en els quals no s'han respectat els drets fonamentals dels seus ciutadans? Té el govern espanyol intenció de seguir aquestes indicacions?".
- "Té o tenia l'empresa NSO Group o l'empresa vinculada Rayzone Group Ltd coneixement exhaustiu de per a què anava a ser utilitzat el malware Pegasus que va subministrar?".
- "Li ha estat a l'Estat espanyol revocada en algun moment la llicència d'ús per part d'NSO Group?".
- "Ha contractat el govern espanyol serveis de l'empresa NSO Gropu o de Rayzone Group Ltd. directament o mitjançant alguns dels Cossos de Seguretat de l'Estat, del CNI o d'algun altre organisme o persona? Amb quins costos econòmics? En quines dates?".
- "L'executiu actual coneix a partir de quin moment el govern espanyol va tenir interès a adquirir, per a l'estat espanyol, el programa Pegasus o algun altre programa similar com el desenvolupat per l'empresa Candiru? Té constància el govern espanyol del fet que es va intentar comprar el programa Pegasus cap a finals del 2014, després de la celebració de la consulta del 9-N a Catalunya?".
- "Pot confirmar el govern espanyol si el programa Pegasus va ser adquirit per la Policia Nacional, depenent del Ministeri d'Interior, o pel CNI, depenent del Ministeri de Defensa, o per algun altre organisme o persona?".
- "Pot el govern espanyol mantenir, després de totes aquestes noves informacions, que el Regne d'Espanya no disposa, ni ha disposat mai, dels programes Pegasus, Candiru, Quan Dream o Paragon ni de cap altra mena de programa d'espionatge?".
- "Pot confirmar el govern espanyol que el Regne d'Espanya no fa servir, ni ha fet servir mai, els programes Pegasus, Candiru, Quan Dream o Paragon, ni cap altra mena de programa d'espionatge?".
- "Quina és la quantitat total gastada per l'estat espanyol en espionatge digital contra l'independentisme català en el marc de l'anomenat CatalanGate, des del moment de l'adquisició del programa Pegasus, Candiru o similar fins al moment actual?".
- "Quines quantitats s'han gastat sota el mandat del president Pedro Sánchez?".
- "Sota quin concepte s'haurien autoritzat aquests fons reservats per realitzar espionatge polític?".
- "De quina partida pressupostària ha sortit els diners per pagar la compra i l'ús dels programes informàtics d'espionatge digital?".
- "Quina instància estatal ha autoritzat aquesta despesa?".
- "Ha tingut coneixement el govern espanyol de les ordres de pagament d'aquestes quantitats?".
- "A partir de quin fonament constitucional i legal s'ha donat l'ordre de pagament de quantitats per a espionatge digital d'adversaris polítics del govern espanyol que representen una opció política legítima?".
- "Què opina el govern espanyol del fet que diputats del Congrés i senadors siguin espiats? Considera que un estat democràtic és justificable que s'espiï directament o indirecta a càrrecs públics?".
- "Considera el govern espanyol admissible que a partir d'una pràctica d'espionatge il·legal es posi en risc o es vegi vulnerat el dret a la intimitat d'un milió i mig de ciutadans? Quines mesures prendrà el govern espanyol tenint en compte que també hi ha diputats i/o senadors que han sigut objectes d'espionatge indirecte mitjançant dels mòbils dels diputats i del senador objecte de l'acció inicial d'espionatge?".
- "En cas de negar l'autoria de l'espionatge, el govern espanyol es presentarà com acusació contra qui siguin, inicialment, implicats?".
- "Considera el govern espanyol legítim l'espionatge a l'adversari polític?".
- "Qui ha estat coquetejant amb espies?".
- "Considera el govern espanyol que han de continuar en els seus càrrecs els actuals ministres de Defensa, Margarita Robles Fernández; Interior, Fernando Grande-Marlaska Gómez; i de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños; o que han de seguir l'exemple dels anteriors ministres Serra i Garcia Vargas i dimitir dels seus càrrecs?".
- "Les escoltes realitzades a, entre altres, representants d'opcions polítiques legítimes, estaven autoritzades judicialment i eren, per tant, legals, o no comptaven amb autorització judicial i, per tant, eren il·legals?".
- "En cas que estiguessin autoritzades judicialment, en quins motius se sustentava l'espionatge?".
- "Quina valoració fa el govern espanyol del fet que l'operador que gestiona el programa d'espionatge pugui introduir continguts dins del terminal de la víctima d'espionatge sense que aquesta pugui demostrar que no té res a veure amb els mateixos continguts? És conscient el govern espanyol de la situació de total indefensió en què es deixa les víctimes?".
Nogueras ha demanat que les respostes a aquestes preguntes siguin escrites. Per la seva banda, l'executiu estatal s'ha desentès del CatalanGate. Així doncs, ara caldrà veure què diu o deixa de dir La Moncloa a aquestes preguntes mitjançant les quals es pot conèixer millor el vincle entre els diferents governs espanyols dels últims anys i el polèmic cas d'espionatge destapat tant per The New Yorker i Citizens Lab.