El Parlament de Catalunya va aprovar el maig del 2023 una llei de mesures extraordinàries per fer front a la sequera impulsada per Junts per Catalunya. En aquell context de gravetat màxima per la manca d'aigua, Junts i el PSC van formular una pinça a l'executiu català, aleshores presidit pel republicà Pere Aragonès, per tal d'impulsar un paquet de gairebé 500 milions d'euros per a una vintena d'infraestructures, juntament amb subvencions a ajuntaments per tal de fer obres a la xarxa d'aigua i evitar fuites. Doncs bé, Junts per Catalunya ara busca fiscalitzar el compliment d'aquell acord al Govern de la Generalitat.
Les preguntes dels juntaires al Govern
Els juntaires demanen explicacions a l'executiu català sobre l'estat de les inversions a infraestructures acordades en l'annex II. Entre elles, Junts demana en quin estat es troba l'execució de la dessaladora de la Tordera que havia de ser finançada per l'Estat o el projecte de licitació i execució de la nova dessaladora de Cubelles ITAM Foix. Els juntaires també pregunten per al calendari d’actuacions previst per executar les inversions previstes per a l’ampliació de l’ETAP Besòs i la construcció d’una nova ERA Besòs i quin és l’estat del projecte d’ampliació del tractament amb osmosi inversa als pous Estrella.
Una altra qüestió que demana Junts són les actuacions que ha dut a terme el Govern per garantir el tractament del cabal d’aigües subterrànies de Sant Joan Despí i en quin estat es troben les actuacions per al desdoblament del tram 4 de l’artèria PTT-EDT 2 que ha d’eliminar les fuites existents. Junts també pregunta per les actuacions que s'han dut a terme per impulsar l'adaptació a la capacitat de producció i optimització de la qualitat de tractament de les plantes d’ATL (ETAP Llobregat) a Abrera i (ETAP Ter) a Cardedeu, així com sobre la canonada de Badalona i els nous pous de Sant Joan Despí.
Però no només es queda aquí la fiscalització dels juntaires. En una altra pregunta parlamentària, Junts reclama al Govern les raons per les quals encara no s'han pagat els ajuts per la sequera de l'any 2023, així com l'import, les persones beneficiàries que encara no les han cobrat i quin és el calendari previst.
El Govern elimina les sancions als ajuntaments que preveia la llei
Un dels altres elements que va ser motiu de discussió entre els principals grups polítics era el règim sancionador als ajuntaments que incompleixin amb les mesures adoptades per fer front a la sequera. L'acord final diferia l'entrada en vigor de les sancions a un mes després de l'entrada en vigor dels ajuts destinats als ajuntaments. Tot i això, l'executiu de Salvador Illa va eliminar aquest element en l'últim Consell Executiu de l'any, ja que considera que els municipis i els ens locals estan treballant en mesures d'eficiència arran dels ajuts atorgats per l'ACA en aquest àmbit, amb una dotació de 130 milions d'euros, beneficiant a més de 705 ajuntaments.