Enmig les incògnites sobre on és el president Carles Puigdemont, absent a l'hemicicle, ha estat el president del grup parlamentari, Albert Batet, qui s'ha encarregat de la rèplica de Junts. Batet ha carregat contra el candidat del PSC, a qui ha tirat en cara el seu suport al 155, alhora que ha denunciat el dispositiu de seguretat que ha activat els Mossos per detenir Puigdemont, que ha comparat amb la persecució que van posar en marxa la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia per trobar les urnes.

Batet ha assegurat que el futur de la nació està més en perill que mai amb la investidura d'un president que va reclamar la suspensió de l'autogovern amb el 155 i ha defensat la repressió, i ha advertit que amb Illa "Catalunya patirà una desnacionalització en tots els àmbits" i tindrà un president autonomista. "Ara al govern espanyol no li caldrà aplicar el 155", ha ironitzat Batet que ha afegit que la paradoxa és que hi arriba de la mà d'un partit independentista, gràcies als vots d'ERC.

Illa, que ha respost els grups un a un, "per respecte", ha replicat a Batet en una molt breu intervenció que treballarà per fer canviar Junts de parer. No obstant, Batet ha insistit que quan es va aplicar el 155 només el president José Montilla es va absentar del Senat, mentre que els senadors del PSC aplaudien, i li ha advertit que no esperi el suport de Junts. "No vingui a buscar els vots de Junts per la governabilitat. S'ha d'empassar els comuns i s'ha d'empassar ERC. I apetxugui amb els vots que vostè agafa, eh!", ha aconsellat, a banda de retreure que ha protagonitzat el discurs d'investidura més curt de la història, que no ha arribat als 40 minuts.

Excepcionalitat

Batet ha començat la intervenció explicant que aquest debat d'investidura se celebra en un context d'excepcionalitat"; ha agraït tot seguit l'assistència de les persones que han acompanyat Puigdemont en el seu retorn amb un acte a l'Arc del Triomf i ha expressat la protesta per les càrregues policials que estaven produint-se a les portes del parc, "desproporcionades davant d'una població cívica que es manifesta pel retorn de Puigdemont. "Busquen el president Puigdemont de la mateixa manera que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a les portes de l'1-O buscaven les urnes i les paperetes", ha reblat.

Batet ha explicat les dificultats que han tingut per accedir a l'hemicicle, i ha subratllat l'excepcionalitat del ple que s'estava celebrant, que ha assegurat que recordava d'altres també excepcionals, com el 30 de gener del 2018, quan "de forma unilateral" es va ajornar el ple en què s'havia d'investir a Puigdemont; el 6 i 7 d'octubre del 2017, quan es va aprovar la llei del referèndum i "les forces unionistes van propiciar un boicot al Parlament", amb el PP, PSC i Cs; i el 27 d'octubre del 2017 quan el Parlament va aprovar la declaració d'independència amb "alguns" diputats que ensenyaven la papereta, en referència Jéssica Albiach, i el govern espanyol va aprovar el 155. "Aquest dia recorda aquells plens excepcionals", ha assegurat, alhora que ha retret que avui Puigdemont hauria de ser a l'hemicicle i s'hauria de facilitar que els diputats poguessin ser presents. "Esperem que abans que acabi el ple el president Puigdemont pugui exercir els seus drets com a electe 6 i diputat del Parlament", ha assegurat.

Acusació a Illa

Batet ha carregat contra la no aplicació de l'amnistia, ha lamentat que es van equivocar quan van donar per acabat el franquisme i ha explicat que "el personal de la dictadura estava adormit i es va despertar amb el toc d'alerta cavernari de Felip VI el 3 d'octubre del 2017". "Vivim en un estat democràtic o vivim en un estat judicial, o ens trobem en un cop d'estat híbrid. Manen les urnes o manen les togues?", s'ha preguntat alhora que denunciava que mentre els jutges s'han negat a aplicar la llei d'amnistia, el govern espanyol es mostra passiu i indolent.

"I vostè senyor Illa ha fet i fa el mateix", ha retret al candidat, a qui ha advertit que mirar cap a una altra banda i fer com que no passa res és enganyar-se, i que la dictadura de les togues vol esclafar la democràcia amb el vistiplau de suposats progressistes. Ha assegurat que la guerra bruta ve de lluny i va començar amb intoxicacions mediàtiques i lawfare, amb l'espionatge a persones honorables i amb presó i exili de dirigents polítics i cívics de l'independentisme. "Oi que saben de què parlo, senyors del 155, del PP i del partit socialista?", ha interrogat mirant a Illa.

Retrets a Aragonès

També ERC ha quedat a la diana de la intervenció de Batet. Dirigint-se directament al president Pere Aragonès li ha recordat que va ser investit amb els vots de la CUP i Junts, i ara ell i el seu partit, votarà la presidència d'Illa, "el primer defensor a Catalunya del 155, abans fins i tot que el PP decidís aplicar-lo". "Quin llegat! Diuen que en política no et recorden per com arribes sinó per com te'n vas. Nosaltres hauríem volgut buscar altres alternatives, però vostès no han volgut, ni tan sols s'han atrevit a tornar a tirar els daus i mirar de reforçar la majoria independentista", ha retret.

Ha assegurat que Junts vol defensar l'1-O i que les condicions ara són més difícils i per això calia buscar múscul, que la unitat política d'abans avui és inexistent, però la unitat popular continua existint. Ha insistit que es van comprometre a no investir Illa i ara li paren una catifa vermella. "Encara no donem crèdit a aquest error monumental", s'ha exclamat, per assegurar tot seguit que no es van rendir l'1-O ni es rendiran ara, encara que estiguin "més sols". "Que tothom en prengui nota", ha reblat.

Davant d'aquesta situació ha llançat un "missatge d'esperança a l'independentisme", i ha assegurat que davant d'un govern d'estricta obediència espanyola, Junts exercirà la feina com a primera força de l'oposició -"no és que vulguem ser vigilans, és que serem implacables per evitar la regressió nacional", ha subratllat-. Ha assegurat que Junts és l'única alternativa al PSC i actuarà com a tal, "sense complexos ni dubtes", compromesos amb el seu projecte polític i pensant sempre en els més de 8 milions de catalans. "Des de Junts treballarem per enfortir la centralitat del nostre projecte polític. Tinguem confiança en nosaltres mateixos. Ens en sortirem com hem fet sempre. Som una nació mil·lenària. No han pogut anihilar-nos malgrat l'opressió dels darrers tres segles i tampoc podran ara. El desafiament és greu i només ens tenim a nosaltres. Catalunya es tornarà a aixecar una vegada i un altre. Abandoneu el derrotisme, carreguem-nos de confiança", ha conclòs.