Enguany es compleixen quaranta anys de l’intent de cop de cop d’Estat del 23-F, amb Antonio Tejero i Alfonso Armada al capdavant. Davant d’aquesta efemèride, el Congrés dels Diputats, que encara conserva al sostre els trets dels colpistes, prepara un acte per a commemorar-ne la derrota de l'intent. A la cerimònia, però, hi haurà un gran absent, qui el relat oficial ha descrit com el gran heroi de la jornada: el llavors rei Joan Carles I. Com es troba fugit als Emirats Àrabs pels escàndols de corrupció, serà el seu fill Felip VI qui ocupi la posició d’honor a les Corts.
Així, la Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat en la seva reunió d’avui organitzar una acte a la cambra el pròxim dimarts 23 de febrer, coincidint amb el ple, quan farà tres dècades. Comptarà amb la presència del rei Felip VI, del president espanyol Pedro Sánchez, membres del govern de coalició, representants del Congrés i del Senat i també d’altres poders de l’Estat, com és habitual en aquesta mena de cerimònies.
L’anunci l’ha fet la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha defensat que l’acte servirà per a “mostrar la fortalesa de les institucions democràtiques, la vigència dels valors de la nostra Constitució i de la nostra democràcia” i també per a “recordar com la societat espanyola en aquell moment i com continua defensant avui la democràcia a Espanya”.
El rei Joan Carles I, sobre el qual encara hi ha moltes ombres, va tenir un paper protagonista durant la jornada del 23 de febrer del 1981. La història oficial el va situar com qui va aturar l’intent de cop d’Estat i va encarrilar la democràcia. Però des del passat mes d’agost es troba refugiat als Emirats Àrabs, assetjat per les investigacions judicials tant a Espanya com a l’estranger.