Junts per Catalunya descarta, ara per ara, repetir eleccions: "No especularem amb un nou candidat o unes noves eleccions, no enviarem Pere Aragonès a la paperera de la història", ha declarat el president parlamentari de Junts, Albert Batet a Catalunya Ràdio. I encara més contundent ha estat quan li han preguntat específicament per si veuen una mínima possibilitat de tornar a les urnes: "No, ho hem dit de forma molt clara" i argumenta que el plantejament no és aquest perquè són "gent responsable".
L'escull de la CUP
Ara bé, a partir d'aquí, els matisos. D'entrada, volen "un acord de coalició, no de submissió", com se'l senten ara. I retreuen, en primer lloc, el preacord amb la CUP que han tancat els republicans: "Abans de fer un acord parlamentari, l'has de fer amb qui vols un acord de govern, que el fan dues parts, estem a 33-32 i ens volem entendre però no podem assumir al 100% un pacte en què no hem estat partíceps".
En aquesta línia, Junts està radicalment oposat als plantejaments de la CUP i així ho ha expressat Batet que situa la reconstrucció econòmica derivada de la pandèmia en la importància del paper que té el teixit empresarial i associatiu català: "No hi ha un acord estratègic ni sectorial. Ja ho vam veure ahir amb la CUP, Catalunya durant molts anys, al no tenir un Estat, ha tingut una societat civil molt robusta que no pot quedar al marge i ser substituïda per la Generalitat del no res".
En aquesta línia, també s'han expressat en les darreres hores altres membres destacats de Junts com Joan Canadell. A través de twitter, feia aquesta reflexió després del primer debat: "El potencial de Catalunya per tirar endavant el país passa per la societat del coneixement. El que hem pregonat a Junts en campanya i que l’acord ERC-CUP ni menciona... No podem tornar al segle XX amb propostes antiquades".
El paper del Consell per la República
L'altre tema a resoldre és el paper que tindrà el Consell per la República liderat pel president Carles Puigdemont. Batet admet renúncies de la seva banda però també n'exigeix a l'altra: "Nosaltres demanem les bases d'un acord estratègic per avançar i posar en valor el 52% del vot independentista. Estem disposats a accedir en l'àmbit de la negociació amb Madrid on som escèptics però s'ha de posar en valor que les institucions catalanes estan emmanillades, la vigència de l'1 d'octubre està en el Consell per la República i és aquest marc per avançar en la negociació fallida amb l'Estat. El que no pot passar és que no hi hagi un Govern que no tingui projecte".
I en el ball de xifres, titlla de tova l'aposta d'ERC per fer valdre la reivindicació de l'autodeterminació i l'amnistia: "No pot ser que tinguem un 52% i actuem com un 48% amb un govern autonomista perquè un Govern que no té projecte no és estable i no avança. Com a gent responsable, no ho volem". Ara mateix, a Junts la proposta no els sedueix i en donen els motius: "Si no tenim pactades unes bases que en aquests moments no hi són i estan lluny, se'ns fa difícil". A més, també veuen que el Govern, ara mateix, "no seria estable".
Sense presses
Batet ha comparat els governs de coalició d'Alemanya, Bèlgica o Espanya amb els casos d'interinitat que han provocat les seves negociacions anteriors i reitera que aquestes desavinences són les habituals en aquesta mena de situacions. Per això, malgrat les converses diàries mantingudes amb Esquerra des del 14 de febrer, considera que els tempos encara han de ser més llargs: "Hem d'aprendre dels errors. Resoldre els conflictes de tres anys amb dies ho veig difícil".
I, per tant, reitera que una investidura dimarts no és possible: "Les coses estan igual que ahir, no han evolucionat". El president parlamentari de Junts demana "no enganyar una ciutadania", recorda que ara mateix "no hi ha un acord" i tanca files de portes en fora: "No negociarem a través dels mitjans de comunicació".