Mala maror amb el titular d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper. Una intervenció del conseller al Parlament aquest dimarts ha aixecat polseguera entre els diputats de Junts i Esquerra Republicana. De fet, qui ha mostrat públicament el seu rebuig és el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, i el diputat d'ERC Joan Ignasi Elena. "El conseller Sàmper, amb un to paternalista, impropi i indigne d’un membre del govern en resposta al diputat Isaac Padrós, ha definit una persona amb discapacitat com a 'una persona d'aquestes'. Cal una rectificació pública urgent. Amb aquesta actitud no és el Govern de tots", etzibava Batet a través de X. "El conseller Sàmper, per mostrar la seva sensibilitat amb les persones que tenen alguna discapacitat, ha recordat que quan era conseller d’Interior tenia treballant una ‘persona d’aquestes’. No tinc paraules", ha dit el diputat d'Esquerra Republicana i president de la Comissió de Cultura. I és que Batet i Elena es refereixen a la intervenció de Sàmper en la qual ha definit a les persones discapacitades de "persones d'aquestes".


Xoc entre el diputat de Junts Isaac Padrós i Sàmper

El cas és que la interpel·lació ha estat d'allò més polèmica. El diputat de Junts Isaac Padrós feia una interpel·lació al Govern sobre els drets laborals de les persones amb discapacitats, sent el primer discurs d'una persona amb discapacitat en 7 anys a l'hemicicle. Hi ha hagut un moment en el qual el diputat de Junts ha recordat a Sàmper que uns mesos enrere era independentista i militant de Junts per Catalunya i, per això, el conseller ha replicat Padrós d'una forma, si més no, polèmica. "Vostè ha perdut l'oportunitat de fer un discurs impecable. No sé qui li ha dit que em digués això per desgastar-me...", retreia Sàmper visiblement enfadat a Padrós. 

Tot seguit, ha sigut quan Sàmper ha dit: "Quan jo era conseller d'Interior vaig tenir una persona d'aquestes que...", expressió que ha provocat l'enuig d'Elena i de diversos diputats de Junts per Catalunya, perquè el conseller es referia a una persona amb discapacitat. Sàmper explicava que hi ha una llei que obliga a les empreses, amb més de 50 treballadors, a tenir una persona amb "disminució o discapacitat". "Digues-li vostè com vulgui", ha dit el conseller. Precisament, "una persona d'aquestes" (una persona amb discapacitat) formava part del seu equip a Interior i l'ha descrit com la persona "que treballava millor". Això sí, més enllà de la polèmica el conseller d'Empresa i Treball ha fet seu el discurs de Padrós en el qual reivindicava que les persones amb discapacitats es puguin incorporar al mercat laboral ordinari.

Retrets de Sàmper a Padrós

De fet, Sàmper ha assegurat que el discurs inicial de Padrós li ha arribat "al més profund" del seu cor, però li ha tornat a retreure que el diputat juntaire li recordés que fa uns mesos militava en un partit independentista. "No sé per què ha fet el trencament de passar el tema a un altre. Vostè em parlava de drets humans i li deia que li posava a disposició tota la part del Departament de Treball, perquè puguem treballar de forma conjunta, però ha fet una interpel·lació a títol personal que crec que no tocava. No m'ha agradat", ha retret Sàmper visiblement enfadat. 

El treballador d'Interior replica Sàmper

Precisament, la persona a la qual es referia el conseller d'Empresa i Treball l'ha replicat, i no precisament per agrair-li els elogis. En unes declaracions a El Nacional.cat, David Trepat critica les paraules de Miquel Sàmper i li demana una rectificació: "M'hauria de sentir afalagat, ja que m'ha dit que vaig ser una de les persones que millor va treballar durant la seva etapa a Interior, però estic preocupat", ha escrit, posteriorment, Trepat a X. El cas és que Trepat formava part del gabinet de Miquel Sàmper quan era conseller d'Interior en el Govern Torra, però qui realment el va fitxar va ser l'antecessor de Sàmper, Miquel Buch

Trepat denuncia que Sàmper ha descrit a les persones amb discapacitat d'una forma que "no és inclusiva". "Cal rectificar. Invisibilitzat totes les capacitats que sí que tenim", explica Trepat, que assegura que a ell el defineixen les seves actituds i aptituds personals i professionals. Trepat és graduat en Dret i Economia, compta amb un màster d'advocacia i en Big Data. A més d'assessor del conseller d'Interior, va ser tècnic de la conselleria d'Economia. "La inclusió cal practicar-la i avui no ha estat així, malauradament", critica Trepat, que també denuncia que l'aleshores cap de gabinet de Sàmper li va demanar que no acompanyés el conseller als actes perquè "li costava caminar". 

 

Sàmper es disculpa des del faristol del Parlament

Aquest dimecres el conseller d'Empresa i Treball del Govern, s'ha disculpat des del faristol del Parlament per les paraules que va utilitzar ahir a la cambra catalana, en referir-se a un discapacitat com "una persona d'aquestes", en resposta a una interpel·lació del diputat Isaac Padrós de Junts, que pateix ceguesa.

"Ahir vaig estar totalment equivocat en l'ús de les paraules" ha dit Miquel Sàmper. "És la meva obligació demanar disculpes des d'aquí per les meves paraules ahir en aquesta cambra", ha dit a l'inici de la seva resposta a una interpel·lació del diputat juntaire, Joan Canadell.

Ahir a la tarda, en acabar el ple del Parlament, Sàmper ja es va disculpar a través del seu compte d'X: "Les paraules són importants, i avui no he estat a l'altura d'aquestes al Parlament. Demano disculpes i reitero el meu compromís total amb les persones amb discapacitat. La seva integració laboral és bàsica per a la prosperitat compartida, per la qual treballem des del Govern", ha afirmat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!