La tensió es manté entre ERC i Junts en ple debat d'investidura del candidat republicà, Pere Aragonès. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha insistit durant la seva intervenció que caldran dies i setmanes per arribar a un acord, per la qual cosa ha demanat al candidat d'ERC que renunciï a presentar-se a la segona volta del ple d'investidura, prevista per a dimarts vinent. El candidat republicà, però, ha insistit que treballarà per aconseguir l'acord abans de la sessió de dimarts i ha advertit que la seva obligació, per respecte a la Cambra, és sotmetre's a la votació.

El partit de Carles Puigdemont va decidir en una reunió extraordinària de l'executiva ahir al vespre que votaria abstenció en la primera votació d'aquest divendres i així li ha fet saber Batet a Aragonès, a més d'advertir-lo que dificilment aquest acord serà possible abans de dimarts vinent.

"JxCat no tenim cap dubte ni qüestionem que vostè ha de ser el 132 president de la Generalitat. A vostè li toca l'immens honor de presidir la Generalitat. Nosaltres no li demanarem un pas al costat. Li demanarem un pas endavant", ha insistit Batet, seguint l'argument desplegat pel secretari general de Junts, Jordi Sànchez, dimarts passat en una conferència.

 

"Fer política"

No obstant això, el president del grup parlamentari de Junts ha reclamat a Esquerra "fer política" i ha insistit que no especularan amb noves eleccions. 

"Després de la votació d'avui amb compromís polític de trobar un bon acord, que veiem possible els propers dies i setmanes, li demanem formalment que renunciï a la segona votació d'investidura", li ha plantejat Batet que ha recordat que no té cap obligació de presentar-se a la segona volta i l'ha instat a seguir treballant "colze amb colze". 

Oportunitat i responsabilitat

Batet ha començat la seva intervenció recordant que per primer cop l'independentisme supera el 52% de vots a la Cambra, la majoria més àmplia a favor de la República catalana que mai ha tingut el Parlament. "És una oportunitat i una responsabilitat", ha reblat, per afegir que ha de servir per avançar, "no per fer el mateix".

"No volem un acord per una investidura, volem un acord per una legislatura. Un bon acord, perquè el 52% ha de tenir conseqüències polítiques. Ens obliga a consensuar una estratègia i bastir una aliança renovada que ens comprometi a tots", ha argumentat.

Alhora, però, el president de Junts ha instat Esquerra a no repetir errors i tensió entre les forces independentistes viscudes en l'anterior legislatura, entre les quals ha citat la no investidura de Carles Puigdemont, la no investidura de Jordi Turull el dia abans d'entrar a la presó, la no resposta unitària a la condemna als líders del procés o la resposta davant la inhabilitació de Quim Torra. "La pregunta que ens hem de fer humilment és: hem après dels errors, haurem après la lliçó?", s'ha preguntat, per advertit tot seguit: "Sense un bon acord, això no ho solucionarem".

Espai de la bifurcació

Per tot plegat, ha assegurat que és imprescindible treballar des del que ha descrit com l'espai de la bifurcació", en referència a l'exili, que descriu com "l'espai lliure d'Europa".

Batet ha insistit en la disposició a donar una oportunitat al diàleg amb l'Estat, la disposició a asseure's a la taula de diàleg -"totes les parts hem de cedir, hem de fer concessions", ha admès-, però ha assegurat que tots els èxits aconseguits els darrers anys per l'independentisme han vingut de l'exili, per la qual cosa, el Consell per la República és clau, com a espai que derroti i esquivi la repressió espanyola, mentre el Govern batalli des de dins del territori per superar la crisi.

"Ara els partits independentistes tenim la responsabilitat i l'obligació d'entendre'ns. La ciutadania està cansada de picabaralles", ha insistit per reclamar un pacte sòlid, per la qual cosa ha instat a substituir el "desànim i el desconcert per l'esperança". "Junts vol un govern de coalició, no un acord de submissió o imposició sinó d'assumpció i aliança", ha reblat.

Rèplica d'Aragonès

A les referències sobre les victòries aconseguides a Europa, Aragonès ha assenyalat les victòries aconseguides per l'independentisme a les diferents eleccions, i ha emplaçat Junts a treballar per un govern fort i ampli.

"La meva oferta és clara. Els ofereixo un programa, el que he exposat aquest matí. Aquí no hi ha diferències insalvables. Els ofereixo un Govern que reconegui els pesos de les majories parlamentàries", ha assegurat Aragonès, a més d'oferir els mecanismes per millorar els treballs de coalició: "Posem-nos d'acord en els mecanismes, perquè el programa el podem compartir i la composició la podem compartir".

Aragonès ha assegurat que no hi ha diferències insalvables i que si hi ha diferències són menors que les que hi ha hagut en anteriors negociacions.

En el torn de rèplica, Batet ha demanat a Aragonès que concreti què represeta per a ERC l'1-O, perquè per a Junts "l'esperit de l'1-O segueix viu". En el darrer torn de rèplica, el candidat d'ERC ha assegurat que la seva proposta és aplicar el programa que planteja.