La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha comparegut aquest dilluns per “expressar l’acatament i el respecte a la decisió del Tribunal Constitucional”, que posa fre a la reforma judicial, que havia de votar-se en el ple del Senat. Batet ha fet aquestes declaracions en el marc d’una compareixença des del Congrés, on ha recordat que la decisió del Constitucional és un fet sense "precedents” en la democràcia espanyola. La presidenta del Congrés ha destacat que fins ara “no s’havia experimentat la possibilitat d’una actuació suspensiva d’una funció constitucional bàsica com és el debat parlamentari i la potestat legislativa”, recollida en l’article 66 de la Constitució ha recordat. Batet ha avançat que des del Congrés aspiren a ser "escoltats" per part del Constitucional, on presentar els seus "arguments per defensar l'autonomia parlamentària".
Batet ha emmarcat la decisió en un escenari de “bloqueig de les institucions” i ha advertit del “perill d’una potencial deslegitimació del sistema democràtic” davant d’una situació complexa. Malgrat tot, Batet ha remarcat la “lleialtat” de la institució “a tots els poders de l’Estat” i ha remarcat que les actuacions del Congrés han seguit sempre la guia de la Constitució amb un “compliment lleial” del reglament. “El Congrés, per exercir les seves competències, interpreta la Constitució, però en el nostre sistema constitucional l'última paraula la té el TC”, ha destacat.
"Profunda preocupació" pel "canvi de la manera de procedir"
"Amb la decisió coneguda avui -ha avisat Batet- es possibilita que la interrupció de l'exercici de la potestat legislativa estigui a l'abast d'un sol diputat en interposar un recurs d'empara. Aquest canvi de la manera de procedir seguit fins ara produeix una profunda preocupació, des del punt de vista del correcte funcionament del poder legislatiu i de l'exercici de les seves facultats constitucionals".
I ha afegit: "En el marc de les enteses sobre les relacions entre les Corts Generals i el Tribunal Constitucional en els darrers quaranta anys, no s'havia experimentat o contemplat la possibilitat d'una actuació suspensiva de l'exercici d'una funció constitucional bàsica en una democràcia" com és el debat parlamentari i la potestat legislativa, reconeguda a l'article 66 de la Constitució”.
En aquest context, ha posat en relleu que la "norma suprema", a través de diferents previsions, "garanteix i preserva el procés de lliure formació de la voluntat dels òrgans legislatius mitjançant el debat, la deliberació i la votació. Sense interferències” i que aquest “és un principi que ha regit sempre, fins ara, la convivència del nostre model de justícia constitucional amb l'exercici de la sobirania popular a través de les funcions atribuïdes a les Corts Generals”.
Arribats a aquest punt, Batet ha remarcat que “l'actuació del Congrés dels Diputats no pot ser sinó una: la del compliment de la decisió del Tribunal Constitucional”. Si bé ha dit esperar que "com més aviat millor" la Cambra espera ser "escoltada" i poder presentar davant el TC els seus "arguments per defensar l'autonomia parlamentària i les funcions del poder legislatiu".