Junts reitera la seva aposta per un govern encapçalat per Carles Puigdemont i situa l'acord amb el PSOE a Brussel·les com a mostra que aquesta entesa és possible. "Si vam aconseguir tancar l'acord de Brussel·les quan partíem de posicions molt allunyades, aquí, malgrat desavinences entre companys de trinxera, un pacte hauria de poder ser una realitat més que efectiva", ha assegurat el president del grup de Junts, Albert Batet, en la intervenció al ple amb què el Parlament ha posat en marxa el rellotge de dos mesos per aconseguir la investidura abans que el Parlament es dissolgui i es convoquin noves eleccions.

Les referències a l'acord de Brussel·les amb que Junts va pactar el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez han estat reiterades. En un torn de cinc minuts com la resta de grups, Batet ha assegurat que aquest govern encapçalat per Puigdemont hauria de guiar-se pels objectius "essencials i simultanis" sorgits d'aquell acord subscrit amb el partit socialista, és a dir, superar els dèficits de limitació de l'autogovern i avançar en el reconeixement nacional de Catalunya. "L'essència d'aquest acord permet que molts partits s'hi puguin sentir còmodes. Entenem que també el PSC, que hauria de ser conscient que és el govern que Catalunya necessita", ha subratllat.

Junts va aconseguir 35 diputats a les eleccions del 12 de maig, per la qual cosa, per investir Puigdemont, necessitaria un acord amb els 20 diputats d'ERC i l'abstenció del PSC, que va guanyar els comicis amb 42 escons.

El responsable del grup de Junts ha insistit que exploraran "totes les vies possibles" i ha advertit que "evitar unes noves eleccions és una responsabilitat compartida". "Sabem que no és senzill, però tenim temps", ha insistit el responsable del grup de Junts, que ha receptat seriositat, humilitat, i discreció per fer possible una entesa.

Batet ha recordat que ahir es va decidir l'aplicació de la llei d'amnistia al cas del conseller Miquel Buch i el mosso Lluís Escolà així com a diferents activistes, la qual cosa li ha servit com argument per reivindicar el que ha descrit com la "bona política" i per recordar al líder del PSC, Salvador Illa, que també en aquest tema assegurava que l'acord era impossible.

"Les negociacions funcionen quan actuem amb discreció, seriositat, humilitat, respecte. Un estil de negociació amb què vam fer possible la investidura d'Aragonès, vam fer l'acord de Brussel·les amb el PSOE o que ha fet possible l'acord de la Mesa del Parlament de Catalunya, que ha permès tenir una Mesa amb majoria independentista. I així ho farem també en la negociació de la investidura", ha assegurat.

Batet ha advertit que no servirà cap estratègia de pressing Junts ni a Catalunya ni a Madrid; ha insistit que l'aritmètica sorgida de les eleccions del 12 de maig fa possible una majoria independentista per liderar el govern; i ha aconsellat que no s'intenti deslegitimar acords atès que Jaume Collboni no va guanyar les eleccions però és alcalde amb els vots del PP i els Comuns i Pedro Sánchez, tampoc, però és president gràcies als vots, entre d'altres de Junts.

A parer de Junts, la millor manera d'encarar els problemes i anhels del país és un govern d'estricta obediència catalana, que defensi per damunt de tot els interessos catalans sense dependència de Madrid i de manera desacomplexada.