Nova disputa entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Aquest cop, per la proposta de resolució presentada per Esquerra Republicana en el debat de política general celebrat aquest dijous al Parlament, en la qual instava la cambra catalana a defensar un referèndum d’independència reconegut i acordat com la millor eina per resoldre el conflicte polític i decidir el futur col·lectiu de Catalunya. La proposta va ser rebutjada pel Parlament i va comptar amb l'abstenció de Junts, ja que consideraven que projectava una imatge de derrota de l'independentisme. De fet, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha defensat aquesta posició aquest matí en una entrevista a Ser Catalunya, des d'on ha lamentat que es "posi en risc" el llegat del Primer d'Octubre. "L'aritmètica és la que és. És perdre aquest esforç col·lectiu perquè, unilateralment, determinats partits vulguin posar en risc una majoria sobre qüestions molt importants", ha assegurat retraient que ERC presentés aquesta proposta. "No volem devaluar l'1-O amb noves votacions que parlen de referèndum, com si no s'hagués fet l'1-O, o amb propostes que no posin en valor el que es va aprovar", ha conclòs.

Retret també a Aliança Catalana

De fet, aquest missatge també anava adreçat a Aliança Catalana, que també va presentar una proposta de resolució per restituir la declaració unilateral d'independència del 2017. Tot i que les propostes de resolució no tenen cap conseqüència jurídica, el Parlament també ho va rebutjar. Aquest cop, amb el vot contrari d'Esquerra Republicana i la CUP, i amb l'abstenció de Junts. I és que els republicans i els anticapitalistes argumentaven el seu sentit del vot amb el cordó contra "l'extrema dreta". De fet, van recriminar al grup parlamentari d'Albert Batet que no votés en contra: "Han trencat el cordó sanitari", va dir la diputada republicana Raquel Sans. 

ERC es defensa

Les paraules de Laura Borràs han arrossegat polseguera, i és que la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha recordat, a través d'X, que Junts per Catalunya també va presentar una proposta sobre el referèndum: "Però Junts presenta un punt sobre el dret de Catalunya a l'autodeterminació que també es va perdre (ateses les mateixes majories). En què quedem? Ells poden presentar el que vulguin, però nosaltres no? Es creuen els amos dient què es pot fer i què no?", s'ha queixat Vilalta. Tot i això, la proposta dels juntaires no demanava explícitament un referèndum, sinó que volia que el Parlament constatés que hi ha hagut fins a 24 votacions sobre aquesta qüestió al llarg de la història de la cambra catalana que han tirat endavant -fet que és constatable-. 

Amb tot, Vilalta ha defensat la seva posició assegurant que no deixaran de defensar la via democràtica i un nou referèndum d'independència. "El conflicte polític no es resoldrà negant la realitat. Potser ara no hi ha majoria parlamentària, però sí majoria social. I tot tornarà, tot arribarà, com l’Amnistia, que semblava impossible", ha reivindicat Vilalta, que també ha posat en valor l'acord entre els tres partits independentistes per demanar l’aplicació immediata de l’Amnistia i denunciar del paper arbitrari, antidemocràtic i esbiaixat de la justícia espanyola. Proposta, per cert, que va ser rebutjada pel Parlament amb el "no" del PSC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!