La crisi oberta entre Espanya i Algèria, a conseqüència dels canvis d'opinió del govern de Pedro Sánchez sobre el Magrib i l'abandonament final de la reivindicació del Sàhara Occidental, no para d'escalar i ha arribat a la UE. Però les autoritats comunitàries intenten posar-hi serenor, conscients que hi ha interessos contradictoris en joc.

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va demanar al juny al comissari europeu de Comerç, Valdis Dombrovskis, que mirés de mediar en el contenciós entre Espanya i Algèria en defensa dels interessos europeus. El comissari efectivament ha expressat "preocupació" per les suposades "mesures coercitives" adoptades pel govern algerià contra Espanya, i això ha indignat ara Alger. "Aquest funcionari no diu res sobre l'actitud obstruccionista del govern espanyol, que bloqueja l'adopció de les prioritats de l'associació, negociades i ultimades des de fa molts mesos, en el marc de la Política Europea de Veïnatge, de la mateixa manera que manté silenci sobre l'actitud irresponsable d'aquest mateix país, Espanya, que abusa de la regla del consens per bloquejar la convocatòria del Consell d'Associació, òrgan polític estatutari encarregat de debatre totes les qüestions, tant polítiques com econòmiques i comercials", es queixa un alt càrrec algerià.

Mentre es mantenen bloquejats els canals comercials des del mes de juny, inclosa la importació de gas, ara el govern algerià s'ha queixat que l'executiu espanyol ha portat el conflicte a la UE i els pressiona des d'allà. "Les pressions i gesticulacions d'Espanya són contraproduents. No ens impressionen en absolut", ha indicat una font algeriana a l'agència oficial.

Brussel·les ha optat aquest divendres per la prudència davant les picabaralles entre Espanya i Algèria. La Comissió Europea ha confiat que els dos Estats siguin capaços de resoldre la crisi comercial resultant de la suspensió del Tractat d'Amistat per part d'Alger el mes de juny passat, i ha deixat per més endavant la possibilitat d'actuar. "Algèria és un soci important per a la UE a la Mediterrània del Sud i un actor clau per a l'estabilitat regional", ha reconegut la portaveu de la Comissió. Per això, Brussel·les confia que "en nom de la nostra amistat forta i de llarga durada, es trobi una solució com més aviat millor per al ple restabliment de les relacions comercials i d'inversió sense restriccions".

"El diàleg hauria de portar a resultats concrets", ha insistit la portaveu, que ha deixat clar que Brussel·les continuarà coordinant-se amb el govern espanyol en aquesta qüestió i "avaluant les implicacions" de les restriccions en matèria de comerç que puguin ser contràries a l'Acord d'Associació entre la UE i Algèria.