La BBC ha posat l'ull sobre la massacre de migrants a Melilla, que va deixar un mínim de 24 morts el passat mes de juny — tot i que hi ha qui parla de gairebé quaranta defuncions. La divisió africana de la cadena pública britànica ha anunciat aquest dissabte l'elaboració d'un reportatge d'investigació sobre la tragèdia, que s'estrenarà el pròxim dimarts 1 de novembre. En la peça audiovisual, alguns dels supervivents del succés relaten la seva experiència i un d'ells afirma que "va ser terrorífic". "Vaig quedar aixafat sota unes cinquanta persones, la meva cama es va enganxar i no em vaig poder moure", explica el mateix testimoni, en l'anunci del reportatge.
El reportatge intenta aclarir el que va passar "el 24 de juny, a la frontera entre el Marroc i Espanya", quan "un gran grup de migrants africans va assaltar la tanca intentant arribar a Europa". "Almenys 24 d'ells van morir", recorda la BBC. És així com comença l'anunci de "Death on the border" ("Mort a la frontera", en anglès), investigació en la qual la BBC "ha passat mesos reconstruint el que va passar aquell dia". "Hem verificat desenes de vídeos i hem parlat amb els que hi eren". Llavors, busquen la resposta a tres preguntes: "com van morir els migrants?", "on es va fallar?" i "qui va ser el responsable?".
La cadena pública britànica recull el testimoni d'alguns supervivents, entre els quals n'hi ha un que recorda que "tothom estava en pànic". "Amb les forces espanyoles a un costat, defensant la tanca, i les forces marroquines darrere nostre, estàvem atrapats al mig", descriu. Un altre persona explica la impotència del moment: "Només ens miraven i ens filmaven, eren ells (la policia) els qui ho filmaven tot".
Va ser el primer salt a la tanca després de la nova etapa diplomàtica entre Espanya i el Marroc, que es va saldar amb un mínim de 24 persones mortes. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha limitat a defensar "l'actuació proporcionada i oportuna" dels agents de la policia espanyola, tot i la tragèdia. És en aquest context que aquest mes d'octubre el Defensor del Poble ha fet un toc d'atenció al govern espanyol, tot denunciant que no es van complir les garanties legals nacionals i internacionals tant en el rebuig a la frontera com en al repressió policial. I és que encara queden molts interrogants per resoldre i responsabilitats per depurar. A veure si la investigació de la BBC ajuda a aclarir els fets.