Com està la situació de l'independentisme a Catalunya cinc anys després de la celebració del referèndum i de la declaració d'independència? Queda esperança per veure Catalunya convertida en un Estat? O la de 2017 va ser una oportunitat perduda? Aquestes són algunes de les qüestions que s'ha plantejat el periodista del servei internacional de la BBC, Ellis Palmer, que s'ha desplaçat a Barcelona per preguntar si encara és vigent l'aposta independentista. El resultat l'ha publicat en un reportatge radiofònic per al prestigiós programa Newshour.
"L'oportunitat d'independència perduda de Catalunya" és el títol que encapçala la càpsula de 4 minuts d'àudio, il·lustrada amb una imatge d'un balcó on hi ha penjades la bandera independentista i un cartell de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb el lema de l'última Diada, "Tornem-hi per vèncer. Independència". Palmer comença situant-nos en el 2017, quan hi havia protestes en favor de la independència arreu del país, i quan es va celebrar un "controvertit referèndum" que Espanya va declarar com a il·legal. A continuació, se sent un fragment de la declaració unilateral d'independència pronunciada pel president Carles Puigdemont, que com explica el periodista, tan sols va ser vigent durant 8 segons.
Five years after the Catalan government's failed independence bid @EllisPalmer94 finds out if the region still dreams of splitting with Spain https://t.co/HJRhXD6WS9
— BBC World Service (@bbcworldservice) October 29, 2022
Hi intervé Lena Selles, activista de l'ANC, que recorda sobre aquell moment que li va produir una gran alegria, però que alhora es va adonar que "la situació era complicada perquè Puigdemont estava sol". El periodista britànic prossegueix, i detalla que "mentre s'esperava l'inici de negociacions amb l'Estat espanyol per trobar una solució negociada a la crisi constitucional", va arribar el "càstig". Recorda que molts polítics independentistes es van haver d'enfrontar a acusacions de rebel·lió i sedició, i que en conseqüència, alguns es van exiliar, i d'altres van ser empresonats.
Palmer s'interessa aleshores per saber l'opinió sobre aquells esdeveniments d'una persona del sector constitucionalista. Entrevista Anna Grau, diputada al Parlament del grup parlamentari de Ciutadans, que assegura que "el referèndum va ser una farsa" i que "Espanya és una democràcia completa". En la línia del partit taronja, Grau afirma que viure a Catalunya és "un infern" per culpa de l'independentisme.
L'independentisme "ha girat full"? O encara hi ha esperança?
Tornant al moment actual, el periodista explica que el Govern de Catalunya, encapçalat per Esquerra Republicana, manté negociacions amb el govern espanyol, en mans del Partit Socialista. "No obstant això", puntualitza Palmer, aquestes negociacions "no són sobre la independència de Catalunya". El periodista pregunta a Esther Niubó, diputada al Parlament pel PSC, sobre aquestes negociacions. Niubó afirma que en la taula de diàleg s'han tractat "qüestions sobre la llengua o la situació legal dels polítics independentistes". La diputada socialista considera que "la societat ha girat full" i que el millor seria formular un nou acord sobre "la situació de Catalunya a Espanya".
També es pot sentir a Jordi Solé, eurodiputat d'ERC, que assegura que "mai ens donarem per vençuts". Solé reconeix que l'independentisme es troba en "una nova etapa", però que no oblida l'objectiu de la independència, sinó que tan sols ha de trobar "noves formes d'avançar".
"Alguns sectors de la societat catalana no creuen que l'independentisme s'hagi acabat", apunta Palmer, que llança la pregunta "creus que algun dia viuràs en una Catalunya independent?" Respon Lena Selles amb un rotund "sí, guanyarem".
Delighted to share my first report for the @BBCWorldService - and it’s on my specialist topic, Catalan politics!
— Ellis Palmer 📻 (@EllisPalmer94) October 27, 2022
In Barcelona, I spoke to people and politicians about the situation in Catalonia five years after the independence declaration. https://t.co/0mjpP2Sylj