Més novetats sobre el cas pel qual aquesta setmana Nacho Cano va ser detingut. Els becaris del músic assajaven 10 hores al dia, de dilluns a dissabte, i en un principi els donaven una paga de 20 euros el cap de setmana i només cobraven 300 euros al mes, que posteriorment es van convertir en 500. Segons detalla El País, els ballarins vivien en un hostal del centre en habitacions compartides de 4 o 5 persones, a més, només comptaven amb un menú de 10 euros al dia —sempre al mateix restaurant—. Si volien guanyar més sou, podien treballar al bar Canalla, a la sortida de la funció de Malinche. Després de la declaració de tots els becaris denunciants, els agents van concloure que "estaven enganyats". 

La denúncia contra Nacho Cano es va presentar l'11 de gener per part de 17 becaris que formen part de l'elenc i una investigació policial posterior va constatar que van entrar a Espanya "camuflats" com a turistes en sis vols diferents de Guadalajara (Mèxic) i, segons les fonts policials, els van dir "que portessin una guia de Madrid a la mà", per tant, segons la llei d'estrangeria, només podien estar a l'Estat un màxim de 90 dies. Dos mesos després d'arribar a Espanya, van sol·licitar el visat d'estudiants, però els va ser denegat al maig, perquè no podien acreditar que estiguessin fent cap mena de classe d'estudis homologats, i per tant, no tenien ni visat d'estudis ni contracte de feina. 

Investigació del cas

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que la inspecció continua en marxa, però encara no s'ha acabat: "Inspecció de Treball està investigant el cas, però quan els companys culminin les actuacions, n'informaran, però no estan culminades", ha precisat. De moment, els becaris resten a l'espera que es resolgui el recurs que la defensa de Nacho Cano ha presentat contra la denegació de la Delegació de Govern de Madrid.

L'ex de Mecano ha reconegut que els "ballarins becats" van participar en el musical "fent pràctiques", ja que és un fet que permet la llei. "No estem parlant de portar treballadors, perquè no estan treballant, ells estan fent pràctiques, però moltes de les quals són a l'escenari", va assegurar. Segons la versió de Cano, el programa es va posar en marxa l'any passat, i la Casa de Mèxic es va posar en contacte amb ell per oferir-li tres beques per a Malinche. El productor ha detallat que la intenció era estrenar l'espectacle també a Mèxic l'any pròxim i, per tant, van ampliar el nombre de beneficiats. "Vam anar a fer un càsting i vam seleccionar-ne alguns perquè tinguessin l'oportunitat de triomfar, des del principi se'ls va dir que vindrien a formar-se a Espanya per a després actuar en el musical quan s'estrenés a Mèxic", va explicar Cano. La convocatòria es va anunciar l'octubre del 2023 i promocionava les beques com una gran oportunitat per "descobrir i desenvolupar el potencial de joves mexicans interessats en el món de l'art escènic". La convocatòria publicada a la pàgina web indicava que "els seleccionats per a aquestes beques tindran l'oportunitat de rebre ensenyament i entrenament en disciplines com ara cant, actuació, ball urbà-contemporani i flamenc". La beca incloïa vols, allotjament i dietes per 10 mesos a Madrid.

Nacho Cano, després de ser detingut i quedar en llibertat, va assegurar: "L'única raó d'això és el meu suport a Isabel Díaz Ayuso". Durant una roda de premsa, va carregar contra la policia espanyola: "El criminal no soc jo, és la policia. És a qui cal investigar. (...) Si em troben mort en una cuneta, ja sabeu qui ha sigut". Tanmateix, aquest dijous va fer-se enrere i va matisar que no es referia a "tota la policia, sinó als responsables d'aquest cas, és a dir, a alguns integrants de la comissaria de Leganitos". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic