Aquest divendres farà dues setmanes de la no-declaració de Begoña Gómez davant del jutjat d’instrucció núm. 41 de Madrid que la investiga per suposats delictes de corrupció i tràfic d’influències. El jutge Juan Carlos Peinado va suspendre la compareixença per a dues setmanes més tard, aquest divendres 19 de juliol, perquè la defensa de l’esposa del president del govern espanyol va argumentar un defecte de forma: havia estat notificada de l'acusació de Manos Limpias, però no de la d'Hazte Oír. S’espera que aquesta vegada Begoña Gómez sí que declari davant de Peinado. Ho farà, aquest cop, amb algunes novetats: la Universitat Complutense de Madrid ha demanat que se la investigui per nous indicis de delicte; i ho farà després que Pedro Sánchez exposés al Congrés dels Diputats un pla de regeneració democràtica que té com a llavor, precisament, l’assenyalament d’alguns mitjans de comunicació al seu entorn familiar i posterior investigació judicial.

Sobre la taula de Juan Carlos Peinado hi haurà els escrits de Manos Limpias, Hazte Oír i Vox. Les acusacions consideren que Begoña Gómez ha actuat aprofitant-se de la seva condició de muller del president del govern espanyol per “recomanar o avalar per carta empresaris que es presentaven a licitacions públiques”. Assenyalaven Juan Carlos Barrabés com a principal beneficiat d’aquestes recomanacions, perquè se li van adjudicar licitacions per valor de deu milions d’euros i va muntar amb Gómez el Màster de Transformació Social Competitiva. A més a més, afirmen que Víctor de Aldama, investigat per l’Audiència Nacional com a presumpte aconseguidor del cas Koldo, era el contacte amb Globalia de l’esposa del líder socialista. També consideren que l'aerolínia va ser rescatada pel govern de Pedro Sánchez gràcies als seus vincles amb Begoña Gómez. 

La defensa de l'esposa del president del govern espanyol ha demanat al jutge Peinado que no dugui a terme aquest divendres l'interrogatori en qualitat de testimonis al vicerector de Relacions Institucionals de la Universitat Complutense de Madrid i al seu antecessor en el càrrec, ja que a la denúncia inicial de Manos Limpias no hi ha cap referència al centre universitari ni a cap delicte que s'hi podria haver comès. 

La declaració de Begoña Gómez

Begoña Gómez tornarà a entrar pel pàrquing. Ja ho va fer així l’última vegada per tal d'evitar les imatges d’ella arribant a declarar al jutjat, i tornarà a produir-se d’aquesta manera. Perquè aquest dijous la magistrada degana de Madrid, María Jesús del Barco, li ho ha autoritzat. La decisió s’ha pres per “garantir-ne la seguretat” i “el funcionament normal dels jutjats", així com "per prevenir incidents que posin en risc la integritat física de la investigada". Com l’última vegada, tornarà a activar-se un gran dispositiu policial.

La dona del president del govern, per altra banda, ha tornat a demanar al jutge que, aquesta vegada sí, accepti que només es gravi l’àudio de la seva declaració. És a dir, que no s’enregistrin imatges. Cal tenir en compte que alguns mitjans de comunicació van tenir-hi accés i van publicar algun vídeo de la seva compareixença davant de Juan Carlos Peinado. 

Les novetats respecte de la seva darrera assistència davant del jutge

La declaració de l’esposa de Pedro Sánchez com a investigada arribarà quatre dies després que declarés davant del jutge el testimoni principal del cas, Juan Carlos Barrabés. Segons van afirmar les acusacions d’aquest cas, l’empresari va assegurar que el president del govern espanyol va ser present a dues de les seves trobades amb Begoña Gómez al Palau de la Moncloa.

Una altra novetat és el recurs de la Fiscalia en què es demana al jutge que “delimiti” la seva investigació, perquè considera que està duent a terme una “causa general” contra Gómez. El fiscal aportava en aquest escrit, de fet, un nou informe de la Guàrdia Civil en què novament es descartava qualsevol indici de delicte per part de Begoña Gómez en la seva activitat empresarial. Anteriorment, el jutge havia reconegut en un escrit que indaga en “tots els seus actes, conductes i comportaments des que el seu marit és el president del govern espanyol”.

Denúncia de la Universitat Complutense de Madrid

Qui sí que veu indicis de delicte en l’activitat empresarial de l’esposa del president del govern espanyol és la Universitat Complutense de Madrid. Els serveis jurídics del centre universitari han enviat al jutge que investiga el cas de suposat delicte de corrupció i tràfic d’influències un informe sobre una investigació interna perquè comprovi si s’ha comès un delicte d’apropiació indeguda. La universitat admet que no ha pogut arribar a cap conclusió, malgrat que assenyala que hi ha algun “indici” delictiu.

L’escrit es va emetre l’1 de juliol. I el centre universitari explica que les activitats d’investigació van començar després d'aparèixer a la premsa determinades informacions que afectaven la Càtedra Extraordinària per a la Transformació Social Competitiva, que codirigia Begoña Gómez. L'objectiu, assenyala la Universitat, era "conèixer i determinar” si membres d'aquesta càtedra "podien haver dut a terme, o no, actes que poguessin suposar un perjudici patrimonial" a la Universitat, si bé lamenten que no han pogut aconseguir una "conclusió definitiva", en particular "per la manca de col·laboració de determinats intervinents".

Pla de regeneració democràtica de Pedro Sánchez

Finalment, Begoña Gómez declararà davant de Juan Carlos Peinado 48 hores després que Pedro Sánchez presentés al Congrés dels Diputats algunes de les seves idees per impulsar un pla de "regeneració democràtica" a Espanya. La llavor d’aquest pla de regeneració està, precisament, en la investigació a la seva esposa. Perquè Sánchez va dir que impulsaria aquest pla quan va anunciar que continuava al capdavant del govern espanyol després de cinc dies de “reflexió”; els cinc dies en què es va clausurar a la Moncloa després que s’investigués Begoña Gómez per suposats delictes de corrupció i tràfic d’influències.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!