Moviments de Begoña Gómez als tribunals. Després que transcendís que una assessora de la Moncloa va fer gestions amb un patrocinador a favor de la seva càtedra, la dona de Pedro Sánchez mou fitxa i ha aportat al jutjat uns correus electrònics que evidencien que María Cristina Álvarez també va participar en gestions de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) mentre ella codirigia un dels seus màsters. María Cristina Álvarez és l’assessora de la Moncloa que el febrer d’aquest any va comunicar a l’empresa Reale l’interès de Begoña Gómez que continués patrocinant la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva que ella codirigia. “Em diu la Begoña que et traslladi que li encantaria que seguiu com a patrons de la càtedra, encara que sigui amb una quantitat inferior. Disposats a col·laborar amb vosaltres en allò que necessiteu”, els va transmetre per escrit.

Ara s'ha sabut que l'octubre del 2022 dos membres de l’Oficina de Transparència de Resultats d’Investigació (OTRI) van adreçar-se a María Cristina Álvarez per proporcionar-li informació sobre com registrar el domini de la pàgina web. Així consta en un dels emails que ha aportat Begoña Gómez a la causa, als quals ha tingut accés Europa Press. “Estimada Cristina, tal com hem acordat fa un moment, t’adjuntem un model de «contracte de cessió de drets» a l’UCM, perquè la titularitat d’aquesta obra sigui 100% UCM en tractar-se d’una obra en col·laboració amb personal UCM que sí que tenen l’esmentada vinculació”, apuntaven María Jesús Morillo i Mercedes Vaquero (membres de l'OTRI) a María Cristina Álvarez (l'assessora de la Moncloa) en un correu enviat el 6 d’octubre de 2022. Aquest email també es va dirigir a Begoña Gómez i a Blanca de Juan de Castro (coordinadora del Màster en Transformació Social Competitiva). Prèviament, a la mateixa cadena de correus, consta un missatge del 7 de setembre en el qual s’adjuntava un formulari intern que havien d’emplenar per registrar la pàgina web al Registre Territorial de la Propietat Intel·lectual.

María Cristina Álvarez apareix en còpia amb un email d’un compte personal, però en correus electrònics que figuren en el sumari de la causa consta amb un compte de correu oficial de Presidència del govern espanyol, on firma com a directora de programes de la Secretaria General de Presidència. Això porta a la conclusió que ella no només va traslladar a Reale l’interès de Begoña Gómez que l’empresa asseguradora continués patrocinant la càtedra, sinó que també va participar en gestions directament amb la mateixa Complutense.

“La Begoña ha de signar el plec de prescripcions tècniques”

Entre els correus electrònics, n’hi ha un amb especial interès. Va ser enviat per María José Sánchez Rosales (de la Gerència de l’Escola de Govern de la Complutense) a Begoña Gómez, a María Cristina Álvarez (l’assessora de la Moncloa), a Blanca de Juan de Castro (coordinadora del Màster en Transformació Social Competitiva) i a Juan Manuel Ruano (codirector del Màster). A l’email, amb data del 24 d’abril del 2023, Rosales assegura que el plec de prescripcions tècniques “ha de firmar-lo Begoña”, en referència al plec pel qual s’investiga Gómez per un presumpte delicte d’intrusisme arran d’una querella d’Hazte Oír. Així mateix, la defensa de Begoña Gómez, a càrrec de l’exministre Antonio Camacho, ha aportat un correu enviat per Sánchez Rosales l’11 de maig del 2023 a Gómez i a Álvarez amb la proposta de plec de clàusules administratives particulars.

“La Universitat Complutense li ho va indicar expressament”

I a què es deu aquest moviment de Begoña Gómez? Els tres correus que ha remès Begoña Gómez al jutjat són el pretext per demanar al jutge Juan Carlos Peinado que citi a declarar com a testimonis les dues membres de l’OTRI (María Jesús Morillo i Mercedes Vaquero) i María José Sánchez Rosales. A més, en l’escrit presentat el dilluns, al qual ha accedit Europa Press, esgrimeix que els correus electrònics posen de manifest que Begoña Gómez va signar el plec de prescripcions tècniques “perquè la Universitat Complutense així li ho va indicar expressament” i sosté que les dues membres de l’Oficina de Transparència de Resultats d’Investigació li van assenyalar com havia de registrar el domini d’internet.

Dimiteix el vicerector de Comunicació de la Complutense

Aquest moviment de Begoña Gómez als tribunals arriba el mateix dia que ha dimitit Ubaldo Cuesta, fins ara vicerector de Comunicació de la Complutense. Ho ha comunicat al Consell de Govern de la universitat, segons ha avançat ABC i ha confirmat Europa Press. Cuesta ha al·legat “motius personals” i ha subratllat que la seva renúncia no té res a veure amb la polèmica que va esclatar la setmana passada en el marc de la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid que analitza si hi va haver tracte de favor de la Complutense amb Begoña Gómez. Va ser allà on el degà de la Facultat de Ciències de la Informació de la Complutense, Jorge Clemente Mediavilla, va denunciar pressions per part del Rectorat. Va relatar que el vicerector va considerar que el fet que ell demanés insistentment informació sobre el funcionament” de les càtedres extraordinàries adscrites a la facultat era “assetjament laboral”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!