Sense sorpreses. Begoña Gómez estava citada aquest matí a la comissió d’investigació que ha impulsat el PP d’Isabel Díaz Ayuso a l’Assemblea de Madrid per estudiar un suposat tracte de favor a la Universitat Complutense. La dona de Pedro Sánchez tenia l’obligació de comparèixer (perquè així ho estableix la Constitució i perquè no anar-hi està tipificat com un delicte al Codi Penal), però tenia el dret a no respondre les preguntes dels diputats perquè està imputada. En concret, el jutge Juan Carlos Peinado l’investiga des del mes d’abril per tràfic d’influències i corrupció als negocis i des de fa quinze dies per apropiació indeguda i intrusisme professional per suposadament haver-se quedat un programari de la Complutense. Tot just començar, i després d’una primera breu intervenció del PP, Begoña Gómez ha pres la paraula per defensar-se: ha reivindicat la seva vida professional “llaurada amb molt esforç i dedicació” i ha denunciat que la causa judicial contra ella té un “objectiu polític evident”. “M’acolliré al meu dret a no respondre a les seves preguntes després de complir amb la meva obligació de comparèixer a aquesta comissió”, ha anunciat. “Més d’hora que tard la veritat posarà les coses al seu lloc”, ha sostingut. I ha mantingut el silenci. De fet, Begoña Gómez ha seguit el mateix guió que el juliol, quan el jutge Peinado es va traslladar a la Moncloa per interrogar-la com a investigada i ella es va acollir al seu dret a no declarar.
Begoña Gómez també ha volgut fer un breu repàs a la seva trajectòria: treballa des de fa 25 anys en “consultoria i docència”, ha coordinat equips, ha dirigit projectes i ha assessorat “més de mig centenar de professionals al sector privat i al tercer sector”. “Fa dotze anys vaig iniciar una col·laboració amb la Universitat Complutense com a codirectora d’un màster de títols propis per formar professionals especialitzats en projectes socials i de sostenibilitat. El 2020, aquesta col·laboració es va ampliar amb la creació d’una càtedra extraordinària, que és una pràctica habitual dins les universitats públiques i no remunerada”, ha relatat. “Tot això té un objecte polític evident”, ha afegit després de ser interrompuda pel PP. I ha dit que no respondria les preguntes. Després de la comissió, Juan Lobato (el líder del PSOE a Madrid) ha parlat a través de missatges amb Pedro Sánchez, a qui li ha traslladat que “tot ha anat bé” i que Begoña Gómez ha estat “tranquil·la, seriosa i solvent”. Lobato, que ha exercit d’amfitrió de Begoña Gómez, també ha assegurat davant de la premsa que ella “sabia al que venia” i ha posat en relleu que hagi anat a “donar la cara amb tranquil·litat i respecte”.
La dona de Pedro Sánchez s’ha deixat veure a l’Assemblea de Madrid quan passaven deu minuts de les deu del matí. Després de sortir de l’ascensor, ha aparegut al passadís on l’esperaven desenes de periodistes i s’ha dirigit a la Sala del Caserón de San Bernardo, que acollia la primera de la comissió d’investigació. Són poc més de vint metres, que ha fet acompanyada de Juan Lobato i d’Antonio Camacho (el seu advocat), entre les columnes i a prop de la paret per dificultar ser captada per les càmeres. Mentre s’esperava la seva arribada, una trentena de treballadors i assistents del parlament madrileny observaven des dels pisos superiors. Avui hi havia 110 periodistes acreditats de 50 mitjans de comunicació.
El PP d’Ayuso a Begoña Gómez: “Amb el seu silenci, ha fet un menyspreu als professionals universitaris”
Durant vint minuts, la portaveu del PP a la comissió, María Mercedes Zarzalejo, li ha anat plantejant preguntes sobre la seva relació amb la Complutense i amb alguns dels investigats pel cas Koldo. Begoña Gómez, impassible, se l’escoltava sense immutar-se, sense dir res i prenent algunes notes. “Vostè avui aquí no ha dit ni una sola paraula: o bé, davant tantes evidències, no té defensa o bé té una falsa impunitat”, ha lamentat la diputada popular. “S’ha excedit en el temps”, ha avisat el vicepresident de la comissió, Jesús Ángel Celada Pérez (diputat del PSOE). I la presidenta ha resolt l’incident implacablement: “Li he tret el micròfon, estan tots trets”. I Zarzalejo ha reblat la seva conclusió: “És indignant que avui no hagi donat ni una sola resposta ni una sola explicació a tots els professionals del món universitari que dediquen els millors anys de la seva vida a investigar, defensar les seves tesis doctorals o opositar. S’esforcen molts anys, però no tenen la sort d’estar casats amb el president del govern espanyol”. “Tots aquests professionals mereixien una explicació. Avui, amb el seu silenci, l’únic que els ha fet ha sigut un menyspreu, ho sento molt”, ha afegit.
Acabat l’interrogatori del PP, ha demanat la paraula la representant del PSOE, Marta Bernardo, per sol·licitar que es posés fi a la comissió veient que Begoña Gómez s’havia negat a contestar les preguntes. “Seria absurd continuar”, ha argumentat. Però la presidenta de la comissió, Susana Pérez, s’hi ha negat: “Continuem. No li contestaré, la comissió la dirigeixo jo”.
Más Madrid i el PSOE critiquen l’ús que fa el PP de la comissió d’investigació
Durant la comissió, tant el PSOE com Más Madrid han criticat l’ús que ha fet el PP de l’Assemblea de Madrid. De fet, la representant socialista, Marta Bernardo, i la líder de Más Madrid, Manuela Bergerot, han tingut una batalla permanent amb la presidenta de la comissió: Bernard i Bergerot volien aprofitar l’interrogatori per disparar contra Ayuso i la presidenta de la comissió (del PP) els retreia que no s’atenguessin a la qüestió. “Les preguntes són per a la compareixent, no per a la presidenta de la Comunitat de Madrid”, ha etzibat a Bernardo.
La diputada socialista ha denunciat una “persecució política orquestrada per la dreta i l’extrema dreta per desgastar el govern espanyol” a través de la investigació d’un comportament en el qual “no hi ha irregularitats”. Més tard, Juan Lobato ha censurat “l’espectacle lamentable”, el “linxament públic” i el “show” amb una qüestió que, a parer seu, “no té res a veure amb l’interès dels ciutadans”. També un cop acabada la comissió, Manuela Bergerot ha criticat un “exercici de màxima antidemocràcia” del PP i ha acusat el PP d’actuar com la “Inquisició” i d’exercir la “censura” i ha catalogat la comissió d’investigació com un “xiringuito per tapar les negligències polítiques d’Ayuso”. A més, ha recriminat al PP que “impedís” que s’investiguessin la mort de més de 7.000 persones a les residències durant la pandèmia.
Pendent de la citació davant el jutge Juan Carlos Peinado el 18 de novembre
La compareixença a l’Assemblea de Madrid arriba, justament, després d’un nou estira-i-arronsa entre la defensa de Begoña Gómez i les acusacions populars arran de la seva citació als jutjats el pròxim dilluns 18 de novembre per notificar-li la nova querella d’Hazte Oír que Peinado ha admès a tràmit. Ara bé, quan falten cinc dies per la data, no està clar que Begoña Gómez hi assisteixi. El dilluns va informar el jutge que no podrà declarar perquè serà al G-20 del Brasil, en visita oficial, després de ser convidada per la primera dama del Brasil, Janja Lula da Silva, la va convidar a assistir a la cimera i la presidència del govern espanyol ha confirmat la seva presència.
El seu advocat assegura que Gómez té “perfecte coneixement de la citada querella”, donat que ja se li ha donat trasllat i considera que no és necessària una nova citació. “Cap norma imposa que la notificació de la querella sigui personal”, esgrimeix. Tanmateix, les acusacions populars, exercides per Vox, Iustitia Europea, Hazte Oír i Manos Limpias, han sol·licitat que se li retiri el passaport i se li prohibeixi viatjar fora de l’estat espanyol. “És impensable que la seva citació pugui ser suspesa perquè no es tracta d’una activitat pròpia, sinó del seu marit. La investigada no té cap estatus especial, sinó que és una ciutadana en tots els seus efectes”, argumentaven.