La defensa de Begoña Gómez ha tornat a sol·licitar per escrit al jutge que la investiga per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció, que en aquesta ocasió, s'acordi només la gravació de so de la seva declaració prevista per aquest divendres, 19 de juliol, ja que el vídeo de la seva anterior declaració es va acabar publicant als mitjans de comunicació. L'advocat de la dona del president del govern espanyol ha demanat al jutge Juan Carlos Peinado que adverteixi a les acusacions populars amb la possibilitat d'expulsar-les de la causa en cas que hi hagi un ús abusiu del seu dret a estar en el procediment. Tanmateix, ha reconegut que desconeix l'origen de la filtració de les imatges de Gómez el passat 5 de juliol al jutjat que es van difondre a diversos mitjans. En aquest sentit, ha lamentat que no només s'havien difós les imatges de la seva veu en la breu declaració on va negar conèixer els fets pels quals se li investigava, sinó que també es van publicar imatges d'ella als passadissos per accedir a la sala. 

La defensa de Begoña Gómez adverteix que les imatges als passadissos van ser registrades per "persones que van accedir als jutjats, segons els mitjans, amb la col·laboració dels lletrats de les acusacions". Després d'això, recorda al jutge que la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) preveu que les actuacions es documentin, però, explica, "no existeix obligació de fer-ho mitjançant la gravació de la imatge i el so".

Investigació per "apropiació indeguda"?

La Universitat Complutense de Madrid ha demanat al jutge Peinado que investigui si Gómez va poder incórrer en un delicte d'"apropiació indeguda" en trobar la universitat indicis d'això, segons ha revelat El Mundo aquest dimecres. La Complutense ha fet un informe per "esbrinar si s'han causat perjudicis al patrimoni d'aquesta Administració Universitària", i han apuntat la falta de cooperació de Gómez. En l'escrit, la universitat ha indicat "les activitats desenvolupades s'han encaminat a procurar determinar si hagués existit una apropiació indeguda de determinats productes que s'entenen titularitat d'aquesta Universitat (plataforma o programari); i més en concret, el producte objecte de licitació dels contractes i despeses subscrites en el marc de l'esmentada Càtedra". 

L'informe enviat al jutge conclou que "les activitats d'investigació realitzades no permeten a aquesta Universitat Complutense aconseguir una conclusió definitiva respecte a l'existència o perjudici sobre el seu patrimoni: en particular per la falta de col·laboració de determinats intervinents, sense que aquesta Administració estigui dotada de potestats que obliguin a la col·laboració".

Actuacions de caràcter reservat

L'advocat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, ha indicat que les actuacions tenen un caràcter "reservat o secret", que només adquireixen el seu caràcter públic "quan s'obre judici oral", i ho ha relacionat amb el dret fonamental a la intimitat d'aquells que formen part d'un procés i que recull tant el Conveni Europeu per a la Protecció de Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals com la Constitució espanyola. Camacho ha assenyalat que la imatge i la veu d'una persona "són dades dignes de protecció", i que en aquesta fase d'instrucció, la diligència és "reservada i no pública" i no hi ha necessitat de recollir aquesta gravació tenint en compte que no se li ha de donar la publicitat que requereix un judici oral. Per aquesta raó, ha reclamat al jutge que es "replantegi la seva posició inicial" i atengui la seva petició que només es reculli l'àudio divendres que ve "per limitar la vulneració dels drets" de Begoña Gómez. A banda, també ha sol·licitat mesures que evitin la filtració de les actuacions als mitjans i que es recordi a les parts les conseqüències que implica l'incompliment de la deguda reserva.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!