Begoña Gómez canvia d’estratègia. Fa vuit mesos que està investigada per Juan Carlos Peinado i avui estava citada a declarar per tercer cop als Jutjats de Plaza Castilla. En els dos precedents del juliol, s’havia negat a declarar, però ara ha optat per contestar les preguntes del seu advocat, l’exministre Antonio Camacho. Aquesta vegada ha comparegut en el marc de la segona branca de la causa, relativa als delictes d’apropiació indeguda i intrusisme per suposadament haver-se quedat un software de la Universitat Complutense. El juliol, Begoña Gómez va acollir-se al seu dret a no declarar sobre la investigació per conflicte d’interessos i corrupció als negocis. A la sortida, Antonio Camacho ha assegurat que la dona del president espanyol “no té res a amagar” i ha rebatut totes les acusacions: “No va intervenir en cap procés de licitació i no s’ha apropiat indegudament de cap marca”, ha afirmat davant dels periodistes. Així mateix, l’advocat ha defensat que ella va rebre dos correus electrònics en els quals la Complutense “l’instava a signar” la licitació del software “d’acord amb la normativa de la universitat”, ha sostingut que cobrava 15.000 euros, cosa que demostra que “no pretenia lucrar-se”, i ha relatat que Begoña Gómez va registrar el programari a “efectes d’utilitzar la marca”, que “mai va ser utilitzada fora de l’àmbit de la universitat”.
En aquesta ocasió, el guió ha sigut el mateix: Begoña Gómez ha arribat als jutjats pel garatge per “prevenir incidents que posin en risc la seva integritat física” enmig de “l’ambient hostil i de rebuig social evident” que l’envolta, segons va argumentar la directora del Departament de Seguretat de Presidència del govern espanyol. La jutgessa degana de Madrid va accedir a la seva petició. Per cert, una trentena de persones s’han concentrat a les portes dels jutjats per protestar contra Begoña Gómez i el govern espanyol i Hazte Oír ha repartit bosses de xoriços amb el nom «Xarcuteria Ferraz» entre els periodistes que cobrien la declaració.
Va ser l’octubre quan el jutge Juan Carlos Peinado va ampliar la investigació contra Begoña Gómez arran d’una querella d’Hazte Oír per presumpta apropiació indeguda del programari de la Complutense i per suposat intrusisme en la redacció i elaboració dels plecs de prescripcions tècniques per contractar el servei d’assistència i assessoria tècnica per crear aquest programari. L’associació ultra sostenia que la dona del president del govern espanyol no és autoritat ni funcionari ni té qualificació requerida per poder fer el redactat d’aquesta licitació. Així mateix, el magistrat considerava que Hazte Oír va aportar documents “d’on es podria inferir, a priori, que la querellada, vinculada com a codirectora de la Càtedra de Transformació Social Competitiva, hauria inscrit a favor seu la marca TSC Transformació Social Competitiva i posteriorment el programari de la Càtedra Transformació Social Competitiva que havia estat finançat per empreses, però sempre per a la Universitat Complutense de Madrid”. Juan Carlos Peinado va prendre aquesta decisió després que l’Audiència de Madrid avalés que ell mateix podia investigar aquesta qüestió per la “connexitat” entre la querella d’Hazte Oír pel software i la seva investigació original arran de la denúncia de Manos Limpias.
Fa unes setmanes, Begoña Gómez va aportar al jutjat uns correus electrònics que evidenciaven que l’assessora de la Moncloa també va participar en gestions de la Complutense mentre ella codirigia un dels seus màsters. Un dels correus va ser enviat el 24 d’abril del 2023 per María José Sánchez Rosales (de la Gerència de l’Escola de Govern de la Complutense) en el qual assegurava que el plec de prescripcions tècniques “ha de firmar-lo Begoña”. Això servia a la defensa de la dona de Pedro Sánchez per defensar que els correus posaven de manifest que Begoña Gómez va signar el plec de prescripcions tècniques “perquè la Universitat Complutense així li ho va indicar expressament” i sostenir que van ser dues membres de l’Oficina de Transparència de Resultats d’Investigació les que li van assenyalar com havia de registrar el domini d’internet.
El juliol es va negar a declarar: “No té res a amagar”, però guarda silenci davant l’absència de “garanties” processals
En la seva primera declaració davant del jutge Juan Carlos Peinado, el 19 de juliol, va comparèixer per la denúncia en la qual Manos Limpias sostenia que Begoña Gómez, “prevalent-se del seu estatus personal” com a esposa del president del govern espanyol, hauria “recomanat o avalat” a “empresaris que es presentaven a licitacions públiques”. I va negar-se a contestar les preguntes. El seu advocat, l’exministre Antonio Camacho, va relatar que Begoña Gómez no tenia “res a amagar”, però li va recomanar fer un acte de silenci en detectar absència de “garanties” processals. A la sortida, davant dels periodistes, el lletrat va acusar Peinado “d’estendre cada cop més” la investigació. “El procediment ja s’ha quedat sense contingut”, va lamentar.
La cita va ser dues setmanes després de la primera data. Begoña Gómez va acudir als jutjats el 5 de juliol, però el magistrat va suspendre la declaració després que ella argumentés que no coneixia la causa per la qual se la investigava a causa d’un error de forma: el jutge l’havia notificat de l’acusació de Manos Limpias, però no la d’Hazte Oír. “Volia col·laborar amb la justícia i venia disposada a declarar, però qualsevol persona investigada té un seguit de drets, i un d’ells és tenir coneixement dels fets investigats”, va esgrimir Antonio Camacho.
Va evitar respondre a la comissió de l’Assemblea de Madrid: “La veritat posarà les coses a lloc”
I de la mateixa manera va actuar el 13 de novembre en la seva compareixença a la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid impulsada per Isabel Díaz Ayuso que està estudiant un suposat tracte de favor a la Universitat Complutense. Tot just començar, Begoña Gómez va prendre la paraula per defensar-se: va reivindicar la seva vida professional “llaurada amb molt esforç i dedicació” i va denunciar que la causa judicial contra ella té un “objectiu polític evident”. “M’acolliré al meu dret a no respondre a les seves preguntes després de complir amb la meva obligació de comparèixer a aquesta comissió”, va anunciar. “Més d’hora que tard la veritat posarà les coses al seu lloc”, va sostenir.